MASSINVANDRING. Sölvesborg kommun kommer efter sommaren att knacka dörr hos 100 privatpersoner i hopp om att dessa ska sälja eller hyra ut sina bostäder åt asylsökande.

Då det är beräknat att Sverige under 2015 kommer att ta emot mer än 95 000 asylsökande har Migrationsverket problem med att hitta bostäder åt dessa ”nyanlända”. För att lösa problemet vänder sig nu kommuner och Migrationsverket till svenska privatpersoner i hopp om att dessa ska lösa bostadsbristen. Detta genom att hyra ut eller sälja sina bostäder, såsom stugor och torp, så att dessa sedan ska kunna bli asylboenden.

Sölvesborg kommun kommer efter sommaren att knacka dörr hos 100 svenska privatpersoner och av det hoppas man kunna hitta minst 20 bostäder. Man hoppas på att hitta ytterligare 20 bostäder när man på liknande sätt vänder sig till privata fastighetsvärdar.

Kommunen har även som projekt att man ska inleda samarbete med kollektivtrafiken för att de tillsammans ska underlätta för de asylsökande som flyttat ut på landsbygden.

— Ja, när det gäller de bostäder som vi kan hitta i småhus, torp och stugor så tror vi att de inte ligger i tätorterna utan ute i landsbygden. Ska det då fungera för de nyanlända, som inte har någon bil, då handlar det om att i projektet även försöka anpassa kollektivtrafiken, alltså vanliga bussar eller skolskjutsar, till de behov som de nyanlända har, säger Lars Ericsson, barn- och utbildningschef i Sölvesborgs kommun.

Ericsson säger även att han tror att villigheten att hyra ut och sälja bostäder till förmån för de nyanlända invandrarna är bred.

Källa:
Unikt projekt kan ge nyanlända bostäder


  • Publicerad:
    2015-06-24 18:10