MASSINVANDRING. I veckan sa Hultsfreds kommun nej till att ta emot fler så kallade ensamkommande flyktingbarn på grund av bland annat platsbrist och att man inte hinner följa upp ”barnen”. Kommunens beslut kan leda till att miljonböter.

Det var i veckan som Hultsfred kommun meddelade att de vägrar att ta emot fler ”ensamkommande flyktingbarn”. I sitt beslut uppger kommunen att beslutat baseras bland annat på att de inte längre har plats att för att kunna ta emot ”flyktingbarnen” och att de inte har tid till att följa upp hur de mår.

— Vi hinner inte med att utreda enligt de regler vi ska innan vi placerar barn. Vi hinner inte följa upp att barnen mår bra och vi har inte tillräckligt med boenden att placera barnen i, säger Ann-Gret Sillén.

Beslutet om att inte ta emot fler nyanlända invandrare kan leda till att kommunen måste böta miljonbelopp men det är något som kommunen då tänker bestrida.

— Kommer det ett viteshot kommer vi också att överklaga det så långt som det är möjligt, säger kommunchefen Lars-Erik Rönnlund.

Situationen som Hultsfreds kommun nu befinner sig i är inte unik. Den skånska kommunen Östra Göinge har sedan tidigare en tvist med Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som pågått sedan 2014. Där handlar det om att kommunen har sagt nej till att ta hand om tre så kallade ensamkommande flyktingbarn.

Kammarätten slog då fast att Östra Göinge ska betala en halv miljon kronor i böter som straff för sin vägran men detta har överklagats till Regeringsrätten.

Källa:
Vägran att ta emot flyktingbarn kan ge böter


  • Publicerad:
    2015-12-10 08:35