MALMÖ. Sett till befolkningsmängd har Malmö tre gånger så många skjutningar som Stockholm. Hittills  i år har tolv människor skjutits ihjäl och bara i december har staden drabbats av sex skottlossningar och fyra bombdåd. Men enligt Malmös socialdemokratiska kommunalråd beror Malmöbornas skräck på att staden är liten och tätbebyggd så att man bara ”upplever” att våldet är nära.

SVT:s Anders Holmberg konfronterar kommunalrådet Katrin Stjernfeldt (S) om det utspårade Malmö. Skärmbild: svtplay.se.

Under söndagskvällen var Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt (S) på plats i SVT:s agenda för att förklara hur det kan komma sig att det mångkulturella Malmö drabbats särskilt svårt av gangsteruppgörelser med skjutvapen.

Enligt Stjernfeldt är det bara ”en liten gruppering” som ställer till stor skada och ”skapar otrygghet”. Dessutom menar hon att Malmö är ”en ganska liten och tät stad” och att många därför bara ”upplever” att våldet är nära, trots att Malmö är Sveriges tredje största stad med 330 000 invånare.

När SVT:s Anders Holmberg frågar varför Malmö har tre gånger så många skjutningar som Stockholm svarar hon:

— Alltså et finns säkert många förklaringar till det. Det vi har sett under en lång rad av år, och drivit över partigränserna med andra partier men framförallt med Malmöpolisen, är att vi måste vara uthålliga tillsammans.

Stjernfeldt menar också att kommunens samarbete ”aldrig varit bättre” med polisen än vad det är idag. Hon menar också att man länge försökt uppmärksamma regeringen på att stadens geografiska läge gör den extra utsatt för införsel av narkotika och vapen.

På frågan vilket ansvar Socialdemokraterna har – med tanke på att partiet styrt Malmö i 24 år – svarar Stjernfeldt:

— Klart vi har ett ansvar för hur staden utvecklas. Samtidigt så är ju frågan om tillgången till.. resurser till polisen och tullen nationella frågor.

Stjernfeldt hädvar att man i många år har ”flaggat” för att Sverige har en ”omodern lagstiftning” och kriminalitet som sjunker i åldrarna.

Men Anders Holmberg nöjer sig inte med Stjernfeldts svar, utan fortsätter att pressa henne.

— Men jag frågade efter vad ni har för ansvar som politiker. Arbetslösheten i Malmö är dubbelt så hög som i resten av landet, var tredje barn växer upp i barnfattigdum och var fjärde elev går ut grundskolan utan tillräckliga betyg för att börja gymnasiet. Hur har ni kunnat låta det går så här långt?

Stjernfeldt menar då att det beror på ”segregationen”, och att Malmö har ”den klassiska förortsproblematiken mitt i centrum” – till skillnad från exempelvis Stockholm där så kallade problemområden återfinns i stadens ytterkanten och inte stör friden i den välbärgade innerstaden.

Även rikspolischef Anders Thornberg deltog i söndagens Agenda och lät hälsa att polisen gör ett bra jobb med brottsbekämpningen, men att ”någon annan” måste stoppa tillväxten till kriminella miljöer.

När Holmberg frågar Thornberg hur det kan komma sig att 2018 är det värsta året hittills vad gäller dödsskjutningar om polisen gör ett bra jobb svarar Thornberg med att säga att ”vi gör allt vad vi kan” och att polisen ständigt tvingas till ”tuffa prioriteringar”.

— Vi gör vår del, andra måste göra sin del […] Men i grund och botten är Sverige ett tryggt land, hävdar rikspolischefen.

Se söndagens Agenda på SVT Play.


  • Publicerad:
    2018-12-17 06:00