INRIKES. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har skickat ut en rundskrivelse till kommunerna runtom i Sverige med krav på ökad krigsberedskap. Bland annat åläggs kommunerna att bygga skyddsrum.

Som ett sätt för att förbereda Sverige för krig har Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) skickat ut en rundskrivelse till kommunerna runtom i landet och ålagt dessa att bygga fler skyddsrum. Dessutom förbjuds kommunerna att avveckla ledningscentraler och fylla igen gamla civilförsvars­anläggningar. De har ävet fått krav på sig att delta i försvarets krigsövningar.

Bakgrunden till kraven är bland annat för att Sverige har ingått avtal om värdlandsstöd med NATO och då det sägs att Ryssland under hösten ska ha placerat ut kärnvapenbärande robotar vid Östersjökusten i Kaliningrad.

— Ingen pekar på att krig är sannolikt, men vi har regeringens uppdrag att planera för det, säger Svante Werger, informationschef på MSB.

Sveriges kommuner undrar dock hur de ska ha råd att uppfylla MSB:s krav.

— Det här har legat för fäfot i tio år. Det krävs att regeringen i ett nationellt beslut pekar ut vår uppgift. Vi väntar dessutom på besked om statlig ersättning, säger Jonas Hult, säkerhetsansvarig i Malmö kommun.

Källa:
Kommunerna ska rusta för krig – men de vet inte hur


  • Publicerad:
    2016-12-14 08:00