INRIKES. Allt fler kommunledningar känner sig hotade av ”kommuninvånare med en kalasjnikov och en IS-flagga” och vill därför ”jobba med” IS-terrorister som flytt till Sverige. Detta rapporterar Fjällsjö Nyheter.

Svenska kommuner vill ha ”dialog” med terrorister.

— Liksom alla andra så kan vi se i media, ibland, bilder på våra kommuninvånare med en Kalasjnikov och en IS-flagga, säger Bettan Byvald som arbetar inom socialtjänsten i Angered och tidigare varit kommittésekreterare hos nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Just Angered i norra Göteborg har många terrorister som först har åkt för att kriga för Islamiska Staten och sedan åkt tillbaka till Göteborg.

Sammanlagt har över 150 terrorister från Islamiska Staten åkt till Syrien och Irak och sedan flytt tillbaka till tryggheten i Sverige. Hur många utländska terrorister som flytt till Sverige utan att tidigare ha haft sitt uppehälle i Sverige är okänt.

I Sverige tas IS-terroristerna emot med öppna armar och lovas hjälp att integrera sig och smälta in i det mångkulturella samhället. Men det är långt ifrån alla terrorister som vill ge sig till känna och ta emot den hjälp som erbjuds och nu vill allt fler kommuner att SÄPO hjälper dem att få kontakt med Islamiska statens terrorister i Sverige.

Idag är det bara terrorister under 18 år och barn som levt med terroristiska föräldrar som SÄPO lämnar ut namnen på till kommunernas socialtjänster.

— Jag är väl orolig liksom alla andra att det faktiskt ska hända något, att någon ska komma hem och spränga sig eller gå in i ett köpcentrum. Det har ju hänt i Europa och för varje gång känns det som att det kryper närmare Sverige, säger Bettan Byvald.

Enligt terrorexperten Magnus Ranstorp är ”Sverige unikt” i att ha exporterat så många terrorledare till andra andra länder i Europa. Exempelvis ingick terrorledaren Mohamed Belkaid från Märsta i den terrorcell som låg bakom terrordåden i Paris i November 2015 och det terrorattentatet i Bryssel. Belkaid flydde till Sverige 2010 och gifte sig snabbt med en 15 år äldre svensk kvinna. 2013 gick han under jorden och sköts sedan till döds av Polisen i Bryssel.

Osama Krayem från Malmö lyftes av media i Sverige fram som exempel på ett lyckat integrationsprojekt när han medverkade i propagandafilmen ”Utan gränser”. Sedan åkte han till Syrien för att kriga för Islamiska staten mot landets sekulära vänsterregering. Bland annat misstänks han ha laddat upp filmklipp på nätet där en 19-årig palestinier avrättas, möjligen på grund av att denne misstänkts vara medlem i kommunistiska PFLP, en vänsterorganisation som stödjer Syriens regering.

Därefter blev Osama Krayem båtflykting på Medelhavet och reste sedan till Bryssel där han misstänks ha deltagit i ett terrorattentat i Mars 2016.

Men inrikesminister Anders Ygeman vill inte ändra lagstiftningen:

— Det handlar om väldigt känslig information som dessutom kan vara osäker. Att sprida den lättvindigt kan få allvarliga konsekvenser. Men om det finns skäl att tro att barn far illa så ska givetvis en orosanmälan göras, säger Ygeman.

Förra året dog en 3-årig svensk medborgare när han lekte med en handgranat. Mamman hade året innan flyttat från Sverige till Islamiska staten, där hon enligt bilder uppladdade på sociala medier hade börjat vapenträna pojken. Enligt myndigheterna i Sverige finns över 60 svenska barn hos Islamiska staten.

— Man har vapenträning. Det är som vilket yrke som helst som barnen leker sig in i. Sedan blir det leken allvarligare ju äldre man blir och det finns också träningsläger, säger Bettan Byvald.

Familjen som vapentränade sin 3-åring är nu tillbaka i Sverige.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.

Källa:
Kommuner vill ha dialog med IS-terrorister


  • Publicerad:
    2017-03-21 14:10