MEDIA Kommunisttidningen ”Offensiv” har avslöjats med att ha fuskat med sina ekonomiska redovisningar, som nu underkänns av MPRT.

Tidskriften ”Offensiv”, som drivs av det trotskistiska ”Rättvisepartiet Socialisterna”, underkänns av Myndigheten för press, radio och tv (MPRT), för sin ekonomiska redovisning.

Myndigheten har fått flera larm om att kommunisttidningen ogiltigt har fått presstöd, vilket nu har bekräftats. Detta skriver tidningen Nya Riks.

Enligt presstödsintyget som Kantar-Sifo utfärdade den 10 november 2020 hade tidningen 1815 abonnerade upplagor mellan januari och september det året samt att man sålt i snitt 246 lösnummer per vecka. Inför 2021 beslutade MPRT att ”Offensiv” skulle få 1,76 miljoner kronor i presstöd, samt att de skulle redovisa för det föregående året senast 30 april 2021.

I januari i år lämnade tidningen in ett uppdaterat presstödsintyg för 2020. Antalet sålda lösnummer hade plötsligt sjunkit till 218 per vecka och de abonnerade upplagorna var 1836.

Tidningen klarade sig över presstödsnivån på 2000 exemplar och fick 600 000 kronor extra i bidrag.

MPRT granskar redovisningen

När handläggare från MPRT granskar ”Offensivs” redovisning hittar man flera noteringar som inte går att styrka.

Det rör sig totalt om kostnader på 850 000 kronor, som man inte kan bekräfta att tidningen faktiskt har haft.

MPRT har inte kunnat verifiera många av noteringarna.

Utgifter som redovisas som ”stöd till ISA, extra internationellt stöd, bilkostnader, försäljningskostnader, med mera”, har inte haft något underlag, skriver MPRT.

Det är svårt att bedöma användningen av driftstödet eftersom många uttag saknar underlag”, konstaterar myndigheten.

Falsk försäljning av lösnummer

MPRT och Kantar-Sifo utreder huruvida tidningen har fuskat med redovisningen av sålda lösnummer. Nya Riks beskriver det hela som ett ”uppenbart bedrägeriförsök”.

Om ”Offensivs” uppgifter stämmer ska kommunisttidningen ha sålt lika många lösnummer som Sydsvenskan gjorde under hela 2018.

2018 påstod kommunisttidningen dessutom att man sålde 426 lösnummer per vecka.

Pengarna gick till "gömda flyktingar"

Enligt information som Nya Riks har tagit del av erkänner ”Offensiv” fusket och penningtvätten.

I ett meddelande till MPRT skriver tidningens ordförande, Per-Åke Westerlund att tidningen ”ger bidrag till gömda flyktingar”.

Trots att redovisningen underkändes av tidningens egna revisor och de uppenbara penningtvättsbrotten, godkändes redovisningen 2018 av MPRT:s handläggare Lisa Larsson Falk.