Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Kommunstyrelsen i Kungälv – “1 maj är BARA Socialdemokraternas dag”

Av Redaktionen, 2019-03-20
redaktionen@nordfront.se

KUNGÄLV. Kommunstyrelsen i Kungälv vill att polisen åsidosätter grundlagen i försök att stoppa Nordiska motståndsrörelsen. Och motiveringen är absurd.

Det är kommunstyrelsen, via Trafik Gata Park, som skickat in ett delegationbeslut för att försöka hindra Nordiska motståndsrörelsens mötesfrihet under 1 maj. Som skäl anger man att Socialdemokraterna har patent på 1 maj.

Av tradition är 1 maj den dag då Socialdemokraterna demonstrerar och har familjeaktiviteter med tal i centrala Kungälv. Socialdemokraterna marscherar från Kastalakyrkan till Nytorget och har gjort så varje 1 maj sedan ca 20 år tillbaka.

Fredrik Vejdeland, som kommer att vara en av Nordiska motståndsrörelsens talare, kommenterar till Nordfront.

— Vi har alltså en kommun som styrs av Socialdemokraterna, som även är det styrande partiet i hela landet, som anser att regimen – alltså de själva – har rätt att ta patent på vissa dagar och besluta vilka dagar oppositionen får demonstrera på. Det här är ju typexemplet för vad som faktiskt utgör en diktatur, säger Vejdeland.

— Detta är inte första gången som Kungälvspolitikerna uppträder kriminellt. Under valkampanjen försökte de stoppa oss från att ha möten överhuvudtaget med motiveringen att partierna i kommunfullmäktige själva redan bokat in platserna. Problemet var att man inte brytt sig om att göra en ansökan, utan det gjorde man först efter att vår redan kommit in, säger Vejdeland.

”Det går inte att begränsa den grundlagsskyddade mötsefriheten”
När kommunstyrelsen då ville avslå Motståndsrörelsens ansökan på falska premisser var det också Trafik Gata Park som låg bakom kampanjen. Man fick dock avslag från både Kammarrätten och Förvaltningsrätten. Kammarrättens svar var tydligt: ”Det går inte att begränsa den grundlagsskyddade mötesfriheten som Kungälvs kommun vill”.

Kommunstyrelsen anger också som skäl för att förbjuda Nordiska motståndsrörelsens 1 maj-demonstration att politikerna anordnat ett jippo för barn i Västra parken. I en av de två rutter Nordiska motståndsrörelsen sökt går man förbi denna plats. Kommundiktaturen hänvisar i detta fall till ”barn och ungas rätt till trygghet och säkerhet”.

Kommunstyrelsen skriver att ”tidigare erfarenheter” visar att det sker våldsamheter i samband med Nordiska motståndsrörelsens möten. Några våldsamheter har dock aldrig skett i Kungälv och valkampanjen hade inte en enda incident vare sig under de två större möten som hölls eller under alla de dagar aktivister stod vid just Västra parken. De enda som bråkat i Västra parken är de partier, däribland Socialdemokraterna, som nu försöker stoppa Nordiska motståndsrörelsens demonstration.

Läs även: Delegeringsbeslut – avslås.


  • Publicerad:
    2019-03-20 19:00