FRANKRIKE. Eftersom en konsert med en kongolesisk sångare inte föll ett antal kongoleser i smaken har man nu satt eld på alltifrån vespor till bilar i närheten av tunnelbanestationen Gare de Lyon i Paris. Samtidigt försöker man hindra att brandkåren kommer fram för att släcka elden.

Ett stort antal kongoleser, som i mainstreammedia beskrivs som ”politiska motståndare till Kongo-Kinshasas regering”, har tänt eld på flera fordon och annat antändbart i närheten av tunnelbanestationen Gare De Lyon i Paris.

Bakgrunden är att den kongolesiske sångaren Fally Ipupa har upprätt i närheten, vilket inte har fallit de upprörda kongoleserna i smaken. Enligt BBC tycker de att sångaren är för närstående hemlandets regim, varför man nu alltså försöker bränna ner en hel stadsdel i Paris.

Parispolisen hade tidigare avslagit en ansökan från kongoleser som ville anordna en protest mot sångaren, med motiveringen att det var ett ”spänt politiskt sammanhang”.

Till BBC berättar ett vittne om förödelsen i närheten av Gare de Lyon:

— Det var stor svart rök. Folk strömmade till platsen och började tända eld på saker. Det såg verkligen ut att bli riktigt illa väldigt snabbt. Trafiken stoppades i varje riktning, det var kaos.

När polis och brandkår kom till platsen för att försöka lugna ned stämningen respektive släcka bränderna attackerades de av den uppretade afrikanska folkmassan.

— De kastade allt de kunde mot poliserna och brandmännen som bara var där för att göra sitt jobb. De bara tände eld på allt de kom åt och slogs med varandra, berättar BBC:s vittne.

Enligt kongolesisk media har kongoleser från hela Europa kallats in för att försöka störa konserten.

Källa:
Paris Gare de Lyon: Fire at station amid DR Congo concert protest


  • Publicerad:
    2020-02-28 23:20