INRIKES. DO har nyligen granskat Rosengårdsbadet, som sedan en tid tillbaka erbjudit särskilda öppettider för endast kvinnor. Nu har man kommit fram till att könssegregeringen inte är att betrakta som diskriminering, då det skett ”utanför ordinarie öppettider”.

Efter en medial debatt om könssegregerade öppettider på kommunala badhus har Diskrimineringsombudsmannen (DO) undersökt flera badhus i Malmö som infört särskilda badtider där endast kvinnor är välkomna.

När turen kom till den mångkulturella stadsdelen Rosengårds badhus bad DO kommunen om ett yttrande. Malmö stad skrev då att badhuset erbjuder allmänhet och föreningar att boka badhuset utanför de ordinarie öppettiderna och att det förekommit att föreningar som riktar sig enbart till kvinnor har gjort så.

Eftersom de könssegregerade baden anordnats av föreningar och inte under allmänhetens öppettider anser därmed DO att man inte gjort sig skyldig till diskriminering.

Till SVT Nyheter Skåne skriver dock DO att även föreningar som riktar sig till allmänheten omfattas av diskrimineringslagar och får inte diskriminera personer på grund av kön. Man betonar även att det endast är de kommunala badhuset som undersökt och friats och inte föreningarna som hyrt badhusen. Ifall även dessa kommer att bli föremål för granskning återstår dock att se.

Källa:
Rosengårdsbadet könsdiskriminerar inte


  • Publicerad:
    2017-07-21 17:30