Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

“Konstgödsel orsakade explosionerna” i Beirut – uppdaterad

Av Redaktionen, 2020-08-05
redaktionen@nordfront.se

LIBANON. De kraftiga explosionerna i Beirut på tisdagen noterades så långt bort som på Cypern.

Konstgödselexplosionen i Beirut. Skärmbild: Amatörvideo.

På tisdagen rapporterade Nordfront om att två enormt kraftiga explosioner inträffade i Libanons huvudstad Beirut.

Explosionerna var så kraftiga att de noterades upp emot 24 mil från epicentrum, på Cypern.

Användare på Twitter har spekulerat kring explosionerna och föreslagit att de skulle kunna ha berott på en attack från Israel, eftersom Israel anklagat den anti-sionistiska milisgruppen Hizbollah för att ha förvarat sprängmedel i området.

Detta har dock förnekats av uppgiftslämnare vilka uppges ha nära relationer till Hizbollah, skriver brittiska Daily Mail, som först rapporterade att explosionerna skulle ha berott på ”explosiva kemiska substanser konfiskerade från ett fartyg”.

Explosionerna noterades på Cypern. Grafik: EMSC.EU.

Libanons inrikesminister säger dock att det handlade om ammoniumnitrat som hade förvarats i lagerlokaler i hamnen sedan år 2014.

Om detta faktum kommer att leda till en inrikespolitisk kris återstår att se: Kommentatorer bedömer att regeringen har varit oansvarig när den har tillåtit lagring av så stora mängder explosiva kemikalier.

Premiärminister Hassan Diab har lovat att de ansvariga ska komma att få ”betala priset” för det inträffade.

Diab har också förklarat två veckors katastroftillstånd för att komma tillrätta med de omfattande skadorna i staden.

Över 100 människor har dött och ett hittills oräknat antal personer har skadats.

Erbjudanden om hjälpinsatser har kommit från USA, Storbritannien, Frankrike, Israel och stater runt Persiska viken.

Daily Mail kallar situationen för ”Beiruts Hiroshima”, vilket anspelar på de allierades bombningar av den japanska staden Hiroshima i andra världskrigets slutskede och på det svampformade moln som formades vid explosionerna i Beirut.

Explosionen motsvarade cirka 3 kiloton dynamit, vilket är i storleksordningen 20 procent av vad som användes mot Hiroshima. Detta är en av de allra kraftigaste explosioner som inträffat i fredstid.

Preliminära uppgifter gör gällande att explosionerna orsakades av en svetsare, vars ”svetsloppor” orsakat eld som i sin tur antände lagren med kemikalier.

Eftersom kemikalierna kan användas för att tillverka sprängmedel, misstänker vissa kommentatorer att lagret med ammoniumnitrat var tänkt att användas i motattacker mot fiendelandet Israel.

Uppdatering 15:20

RT News publicerar en artikel som rapporterar att de har videor från explosionen i Beirut filmad från 15 olika kameror.


Flera kommentatorer anser att det är ”märkligt” att explosionerna fångats med flera kameror samtidigt och att filmerna redan samlats in och skickats till nyhetsbolagen.

Alex Thomson säger för UK Column att det troligen rörde sig om en medveten sprängning utförd av Turkiet. Landet utför destabiliserande aktiviteter på marken i området.

Området runt hamnen kontrolleras av sunnimuslimer. Det finns ingen Hizbollaaktivitet i området, säger Thomson.

Istället ska det handla om en av Turkiets ombudskrigsaktiviteter. Turkiet stöder nästan ensamt Tripoliregeringen – dock tillsammans med den italienska flottan, säger Thomson.

Tripoliregeringen bekämpas allt mer av fältmarskalk Khalifa Haftar som får ökat stöd av bland andra USA och Frankrike. Dessa länder gav tidigare Turkiet ett ultimatum att lämna området.

Så snart Turkiet lämnat, inträffade ”konstgödselexplosionen”. Enligt Alex Thomson ”ser det ut som” om Turkiet sopar igen spåren efter sig, då de var rädda för att lagerlokalerna skulle avslöjas ha innehållit krigsmateriel avsedda att skickas till Syrien.

Där skulle krigsmaterialet sedan tas om hand av styrkor för Tripoliregeringen som skulle användas för att försvaga Haftar, menar Thomson.

Rök och moln från explosionen tyder på att fosfor har brunnit, säger Alex Thomson, som anger ryska informanter som källor för analysen.

Påståenden som tidigare florerat om att det skulle ha varit fyrverkeripjäser avfärdas med hänvisning till den stora rökutvecklingen.

Explosionsutvecklingen tyder på att en granatkastare med 120mm sprängladdning använts för att starta sprängningen av vapenlagren, rapporterar UK Column.

Över 200 000 människor i Beirut är nu hemlösa på grund av sprängningen, rapporterar RT News.


  • Publicerad:
    2020-08-05 09:25