TRAFIKOLYCKOR Den kontroversiella konstnären Lars Vilks dog igår eftermiddag i en våldsam trafikolycka.

Konstnären Lars Vilks och två livvakter omkom igår eftermiddag i en allvarlig trafikolycka.

Olyckan inträffade på E4:an utanför Markaryd, där livvaktsbilen hamnade i fel körbana och frontalkrockade med en lastbil. Därefter utbröt en våldsam brand i personbilen.

— Vi vet ännu inte varför livvaktsbilen har kommit över på fel körbana. Men vi förhör vittnen och har hittat däckrester på E4 innan trafikolyckan, säger Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten, på en pressträff på måndagen.

Exakt vad som har hänt är oklart, men enligt vittnen körde Vilks bil rakt igenom vajerräcket. Bilen ska ha haft punkteringsfria däck, men polisen utreder om olyckan kan ha förorsakats av en däckexplotion.

Kränkta invandrare och vänsterextremister har reagerat på dödsolyckan med skadeglädje. På sociala medier skriver de ”Till helvetet din kafir”, ”Hoppas han led i branden” och ”Allahu Akbar”.

Lastbilschauffören är allvarligt skadad och vårdas på sjukhus i Lund.

Känd och kritiserad för Mohammedteckningar

Vilks blev mest känd för sina kritiserade Mohammedteckningar. Bland annat den teckning där profeten Mohammed gestaltas som rondellhund.

Skändningen av profeten gjorde världens muslimer rasande. Det demonstrerades världen över och islamisterna i Al Qaeda utlovade 100 000 dollar i belöning till den som ”mördade Vilks som ett lamm”.

Han har fått utstå dödshot, mordbrandsförsök och mordförsök. Sedan 2010 hade konstnären skydd av livvakter dygnet runt.

2015 blev Vilks måltavla för ett islamistiskt terrordåd i Köpenhamn. Även där misslyckades man med att ha ihjäl konstnären.

Lars Vilks blev 75 år.