INRIKES Sverigedemokraternas medlemmar gick emot partiledningen och röstade igenom en motion om att kontant betalning ska accepteras.

På Sverigedemokraternas landsdagar behandlades en motion om att partiet ska verka för att affärer, banker och restauranger ska bli skyldiga att acceptera kontant betalning från kunder.

Det ska vara en skyldighet som inte går att avtala bort. Detta var något som partistyrelsen motsatte sig då man ser det som ett för långtgående förslag.

— Jag blir lite bekymrad när jag läser partistyrelsens svar. Partistyrelsen säger att ytterligare lagändringar är osannolika under den närmaste framtiden och att man bevakar frågan. Men nedmonteringen av kontanthanteringen pågår dagligen, i butik efter butik. Då kan vi inte sätta oss i baksätet och titta på, sade Robert Jansson från Ale.

Även Martin Kirchberg från Kalmar var uppe i talarstolen och kritiserade bankerna, som de senaste åren stängt ner konton för en rad oppositionella organisationer, medier och privatpersoner.

— Penningtvättslagen måste ses över både i syfte att stärka den enskilde medborgarens integritet och att stärka den enskilde medborgarens rätt gentemot bankerna, både i sin rätt att bli och vara kund.

Motionen röstades igenom av medlemmarnas representanter, till partiledningens stora förtret.

Vid månadsskiftet blev det olagligt för butiker och bankkontor i Polen att vägra ta emot kontanter, skriver Fria Tider.