GREKLAND. Ett kors på ön Lesbos har rests, välts, vandaliserats och rests igen. Vanliga kristna lokalbor, anarkister, muslimer och även Matteo Salvini har blandat sig i härvan.

”Flyktingar” över Medelhavet.

Korset i fråga har rests på klipporna vid Apellia på ön Lesbos som ett minnesmärke för människor som havet tagit. En så kallad samexistensgrupp på ön har dock hävdat att korset är kränkande eftersom många som har drunknat – för att inte tala om många migranter på ön – inte är kristna.

Öns borgmästare fick då ett brev som talade om att korset hindrar flyktingar från att simma i land samt att de som rest korset är ”aspirerande korsfarare” och intoleranta rasister. Några dagar senare vältes korset.

Sedan dess har korset rests igen, men regeringen förbjöd lokalborna att bygga ett större kors på samma plats. Tidigare denna månad utsattes det nya korset för vandalism. Korset hade målats svart och någon hade skrivit ordet ”Fuck” på det.

Korset ska ha blivit ett speciellt mål för diverse NGO-medlemmar och muslimer som redan bor i flyktingläger på ön. Medan Lesbos-bornas egen regering vägrar att stödja dem, så har Italiens inrikesminister Matteo Salvini givit sitt stöd för grekerna på ön.

Voice of Europes reporter kontaktade mannen som reste korset igen, en 38 år gammal grek som heter Leontis Vorias. Han hade några ord att säga:

— Anarkister här i Grekland hotar mitt liv och min familjs liv… Låt dom förstå: Jag kommer att bygga det där korset, om dom så skulle korsfästa mig på det.

Källa:
Southern EuropeLandmark Greek cross vandalised again: Painted black and F*ck written on it


  • Publicerad:
    2018-11-20 08:30