FINLAND En medelålders kvinna i Vasa finska församling uppgav en falsk ålder och deltog i aktiviteter för barn i omkring ett års tid. När hon ville övernatta hos en kompis avslöjades hennes verkliga ålder av pappan i huset och polisen kopplades in i fallet.

Polisinrättningen i Österbotten handskas för tillfället med ett sällsynt fall efter att en 40-årig kvinna i över ett års tid har uppträtt som ett barn i grundskoleåldern på en församlings eftermiddagsklubb i den finska staden Vasa. Enligt polisen finns det ännu inget i fallet som kan klassas som brottsligt men Hufvudstadsbladet rapporterar dock att förundersökningen fortfarande pågår.

– Det här är ett ytterst sällsynt fall och vad jag kan minnas har inget liknande framkommit i Vasaregionen tidigare, säger kriminalkommissarie Joanna Österblad enligt Iltalehti.

Kvinnan beskrivs något oklart av media som ”kortväxt” men hon ska fortfarande ha varit större än de andra barnen i klubben. Hon ska sin höga ålder till trots ha klätt sig och betett sig barnsligt. Klubben är tänkt för barn i årskurserna 1-6.

Pappa fattade misstankar

Kvinnan skrevs 2020 in som ”ett barn i lågstadieåldern” i församlingens eftermiddagsklubb. Hon använde ett felaktigt födelsedatum och som sin pappa uppgav hon en man med samma efternamn och som är i stort sett jämnårig med henne. Vem mannen hon uppgav vara hennes far verkligen är har ännu inte framkommit.

Kvinnan hann lura församlingens personal i drygt ett år innan hon blev avslöjad. Hon frågade en ficka om hon fick sova över och pappan till hennes ”klubbkamrat” fattade misstankar. Han hade sett bilder på den 40-åriga kvinnan och tyckte att hon inte såg ut som ett barn.

Då fadern genom att kolla igenom kvinnans diverse konton på sociala medier upptäckte att hon faktiskt var vuxen gjorde han också en polisanmälan.

— Jag antar att det var genom något slags faderlig instinkt som jag förstod att neka [förfrågan om att sova över]. Jag är tacksam mot mig själv för att jag inte gav kvinnan tillåtelse att övernatta i vårt hem, säger familjens pappa till Iltalehti

Motiven bakom okända

Då den verkliga åldern på kvinnan blev känd för för församlingen under hösten 2021 kontaktades hon omedelbart enligt ungdomsledaren för församlingen, Sanna Rahko. Enligt ungdomsledaren har kvinnan ändå inte utgjort någon fara för de andra barnen utan ”deltagit i klubbaktiviteter som ett barn och varit vänlig mot andra”.

— Vi tog det här på allvar och undrade om det kunde ha hänt något här som vi borde vara oroliga för, säger Rahko till Iltalehti.

Kyrkoherden i församlingen, Tuomo Klapuri kan bara spekulera om orsakerna bakom kvinnans beteende.

– Hon kanske behövde få sådana upplevelser som man får som barn. I vår utredning kom det också fram att hon sökte mycket uppmärksamhet hos våra anställda, säger kyrkoherden enligt Hufvudstadsbladet.

Pappan som gjorde polisanmälan är frustrerad över att utredningen i fallet går långsamt och menar att församlingen och polisen försöker begrava fallet. Kriminalkommissarie Österblad ger honom delvis rätt med ursäkten att ärendet inte prioriteras speciellt högt eftersom de inte har funnit något som tyder på brott.

Angående fallet säger Österblad att: ”När man pratar om fallet generellt är det ett exceptionellt och förvirrande beteende av en kvinnlig person

Församlingens ungdomsledare kom efter avslöjandet överens med kvinnan att hon inte längre skulle delta i deras aktiviteter för barn.