GREKLAND. Kommunstyrelsen på Kos har beslutat att begära en folkomröstning om byggande av ett omtvistat asylcenter på ön.

Kos ligger nära det Turkiska fastlandet i Egeiska havet.

Kos ligger nära det turkiska fastlandet i Egeiska havet.

Efter direktiv från EU skall Grekland bygga fem asylcenter där man försöker identifiera och ge papper till migranter som är eller påstår sig vara syrier. Dessa invandrare reser främst ifrån läger i det säkra grannlandet Turkiet och ett av dessa asylcenter vill den grekiska staten uppföra på Kos.

Planerna har dock stött på patrull ifrån delar av öborna och en demonstration mot det planerade centret urartade förra helgen i kravaller. Sex män arresterades efteråt. Som svar på detta exploderade en mindre sprängladdning utanför en polisstation nästföljande dag.

Asylcentret planeras att uppföras i en före detta kasern på ön, denna skyddas sedan protesterna av kravallpolis som skickats ifrån andra polisdistrikt enkom för detta ändamål.

För att dämpa den upprörda stämningen har kommunstyrelsen på Kos beslutat att begära en folkomröstning om byggande av asylcentret, men bara för att man tror på ett positivt utfall i omröstningen.

Källa:
Kos island to hold referendum on disputed refugee hot spot


  • Publicerad:
    2016-02-13 23:40