KOSOVO Kosovo överväger att utlösa nya val i serbdominerade kommuner efter våldsamma protester. President Vjosa Osmani anser att detta skulle vara det mest demokratiska tillvägagångssättet för att säkerställa serbiskt deltagande och möjliggöra nya val inom några månader.

Kosovo kan utlösa nya val i serbdominerade kommuner som skakas av våldsamma protester om 20% av väljarna undertecknar en begäran om detta, meddelade presidenten till Reuters.

I en exklusiv intervju på sitt kontor sa president Vjosa Osmani att hon trodde att en begäran var det mest ”demokratiska sättet” att gå vidare till nya val.

”På det här sättet tror jag att vi skulle säkerställa serbers deltagande eftersom begäran skulle ha kommit från dem i första hand, från medborgarna”, sa hon.

Våldsamma protester bröt ut i fyra norra kommuner efter att Kosovo installerade etniskt albanska borgmästare som valdes till ämbeten med endast 3,5% valdeltagande. Serberna, som utgör en majoritet i regionen, bojkottade de lokala valen.

Osmani sa att avsättning av borgmästare genom en väljarbegäran skulle vara ”en slags folkomröstning” som skulle öppna vägen för en andra omröstning för att välja nya borgmästare. Hon sa att hela processen kunde genomföras inom några månader.

Det var dock oklart om de lokala serbiska väljarna skulle delta i en sådan omröstning. Serberna i Kosovos norra region accepterar inte självständighetsförklaringen från 2008 från Serbien, nästan ett årtionde efter kriget där och ser fortfarande Belgrad som sin huvudstad.