MÅNGKULTUREN. Redan innan skador som drabbat polis, räddningstjänst och bussbolag sammanställts, uppgår kostnaden för upploppen i Malmö till minst 950 000 kr. Stadens ledningsstrateg menar dock att man är ”på väg åt rätt håll”.

Notan för kravallerna i Rosengård landade på över 950 000 kronor. Foto: Twitter.

Upploppen, som utspelade sig i Malmö efter en aktion mot religionen islam för snart två veckor sedan där två exemplar av koranen brändes respektive sparkades omkring på marken, ledde till omfattande skadegörelse.

Nu när endast kommunens egna kostnader för ”skadegörelse i gatumiljö” sammanställts, så ligger notan på minst 950 000 kronor. Kostnader för polis, räddningstjänst och bussbolag har ännu ej beräknats, lika lite som Malmö Stads personalkostnader.

Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg i Malmö stad, vill dock i en intervju för tidningen Aftonbladet betona ett annat pris att betala i sammanhanget:

— En sak är de ekonomiska kostnaderna, sen är en annan del förtroendekostnader, som man kan fundera på, hur ser man på Malmö i omvärlden när sånt här händer, och det kan man inte sätta kronor och ören på, men den kostnaden är väl så viktig.

”Vi är på väg åt rätt håll”

Ledningsstrategen menar att kommunen bedriver ett väletablerat och välorganiserat arbete för att stävja en utveckling med förstörelse och våld.

— Vi har ju en pågående samverkan med polisen och civilsamhället i olika former, både kopplat till specifik geografi men även speciella frågeställningar, men även med religiösa församlingar, säger han.

Ebbeståhl framhäver även att man har ”hållit en dialog” tillsammans med polis, boende i områden samt med muslimska församlingar i staden.

— Det är ett arbete som vi bedriver kontinuerligt, så det har egentligen bara fortsatt nu efteråt också, och vi delar en bild av vad som hänt, kommenterar han.

Samtidigt ser han att detta arbete brister i effektivitet:

— Vi trodde väl att vi hade kommit lite längre så att vi skulle kunna hantera den här typen av yttringar, att vi inte skulle hamna där vi gjorde.

– Det är tråkigt och ledsamt när man ser den fysiska förstörelsen som var i de här områdena, tillägger han.

I artikeln kommenteras aldrig explicit vilka grupper som fanns representerade bland de som deltog i skadegörelsen.

Så här kommenterar Petterssons blogg Aftonbladets artikel:

Sedan måste vi komma ihåg att Malmö går back över 6 miljarder om året som andra kommuners skattebetalare får stå för. Det är drygt 16 miljoner om dagen. Så 950 000 är mycket för den som inget har men lite om man jämför med vad migrationen kostar…


  • Publicerad:
    2020-09-10 23:00