BORLÄNGE. Under förra året inträffade hela 20 fall av sexuella övergrepp på äventyrsbadet Aquanova i Maserhallen i Borlänge. Enligt en artikel från SVT är detta en dramatisk ökning jämfört med tidigare år. Enligt ansvariga på badhuset är det i många fall unga invandrare som stått för de sexuella trakasserierna.

borlänge våldtäkter bandy

På äventyrsbadet Aquanova i den invandrartäta staden Borlänge har på senare tid antalet sexuella övergrepp ökat dramatiskt. När SVT talar med Maserhallens VD Ulla-Karin Solum berättar hon att det i många fall är unga invandrare som står för den sexuella brottsligheten.

— Ja, det är ju en del krockar rent kulturellt vill jag påstå. Man är inte van vid att vara tillsammans pojkar och flickor i den här typen av miljöer, säger hon och menar att flera av de som varit inblandade i händelserna under 2015 varit unga ”nysvenskar”.

I ett av fallen har ett helt gäng unga män gett sig på tjejer på äventyrsbadet. I en polisrapport kan man läsa följande:

Patrull…beordras till badet på maserhallen med anledning av att två flickor sexuellt ofredats av ett gäng killar… Ofredandet har bestått i att killgänget tafsat på tjejerna samt dragit i deras badkläder, de har även försökt dra tjejerna med sig mot deras vilja… De flesta i killgänget ska ha varit delaktiga på något sätt.

I artikeln berättar även badmästare Fredrik Hallermark om situationen. Hallermark säger att övergreppen är ett stort problem, och att mycket av hans och personalens tid går till att förhindra och utreda övergrepp på Aquanova. Han berättar även om en händelse han var med om under 2015.

— Ja, det var ju i rutschkanorna. En tjejs föräldrar berättade att någon tafsat på henne. Vi försökte ta dem som gjorde det, men det är svårt eftersom det är mörkt i rutschkanorna och inte är så lätt att se vem som är förövare. När sånt händer tappar vi fokus på bevakningen och det är ju inte bra, säger han.

I en annan artikel skriver SVT-journalisten Linda Solum om ytterligare några fall som polisanmälts. I november 2014 ska en flicka ha blivit indragen på en toalett där hon blev våldtagen av en pojke. Polisutredningen läggs senare ner då flickan mår dåligt och inte vill delta i utredningen, och istället tar tillbaka det hon berättat.

I mars 2015 ska även en ung kvinna som då var över 18 år ha blivit överfallen av två män inne på äventyrsbadet. Händelsen rubriceras först som försök till våldtäkt, men det ändras senare till sexuellt ofredande. Utredningen läggs senare ner.

Det är dock inte bara flickor och kvinnor som blivit överfallna på badhuset. I oktober 2015 befinner sig en ung pojke ensam i simhallen där han blir uppmanad av ett gäng killar att följa med in på äventyrsbadet. Enligt polisanmälan följer han med gänget till vattenrutschkanan där de håller fast pojken och tafsar på honom. Pojken blir mycket skärrad av övergreppet och händelsen rubriceras som sexuellt ofredande, men polisutredningen läggs senare ner.

I artikeln nämns även två fall där utredning fortfarande pågår. I ett fall ska en kvinna över 18 år ha blivit klämd på rumpan av en man. I det andra fallet har två femtonåriga flickor ha blivit överfallna av ett gäng killar som dragit i deras badkläder, och flickorna kunde peka ut killarna som hölls under uppsikt tills polisen anlände. Båda händelserna rubriceras som sexuellt ofredande.

Nya åtgärder på Aquanova i spår av övergreppen
På grund av övergreppen har ledningen för Maserhallen AB, som driver Aquanova, tvingats ta fram nya regler och åtgärder för att komma åt problemet. Tidigare har exempelvis boenden för ensamkommande flyktingbarn lämnat grupper av unga män ensamma på badhuset utan vuxet sällskap, vilket nu inte längre kommer kunna ske.

— Kommer det stora grupper så måste det vara en ombytt vuxen per tre barn. Det kravet har vi inte haft förr så kommer du med en grupp barn eller ungdomar så måste du vara beredd att ta fullt ansvar för dem. Det har mottagits med viss skepsis av en del grupper, men flera av de grupper som kommer till oss förstår ju problemet och tycker att det är okej, säger Ulla-Karin Solum.

Ännu en åtgärd man inför är att personer som har stört i badhuset eller begått övergrepp förbjuds att besöka Aquanova i framtiden. Man kommer även besöka flyktingboenden och informera om vilka lagar och regler som gäller i den svenska samhället, och hur man ska bete sig på badhuset.

— Vi vill inte rusa iväg och ställa till något som förstör relationerna utan vi vill bygga upp bra relationer. Vi har exempelvis diskuterat att besöka de nya boenden som kommit med ensamkommande pojkar i Dalarna som kommer hit och badar. Prata med dem och informera om vad som händer och vad vi förväntar oss av dem nere på badet. Sådana saker måste vi göra. För vi vill inte skapa en situation där grupp ställs mot grupp. Då tycker jag att det är illa, säger Håkan Castor (S) som är ordförande för Maserhallen AB.

Källor:
Stor ökning av sexualbrott på Aquanova i Borlänge
Här är sexbrotten på Aquanova som ledde till polisutredningar
Nya regler för badande införs på Aquanova


  • Publicerad:
    2016-01-22 00:25