MILJÖ Prover på kräftor från Vättern visade förhöjda PFAS-halter, men lägre än i fisk. Därför har Länsstyrelserna och Livsmedelsverket utökat kostrekommendationerna, där vissa grupper nu bör begränsa intaget av kräftor till 2–3 gånger per år.

Under sommaren tog man prover på kräftor från Vättern för att undersök halterna av PFAS. Proverna togs på 12 olika platser i Vättern. Analyserna visade att många kräftor har en förhöjd PFAS-halt, men att halterna generellt är betydligt lägre än i fisk.

Länsstyrelserna runt Vättern har i samråd med Livsmedelsverket valt att nu inkludera även kräftor i de befintliga kostrekommendationerna för fisk från sjön. Kostrekommendationen för att begränsa intaget av PFAS från fisk och kräftor från Vättern är att äta dessa högst 2–3 gånger per år för barn, ungdomar, gravida, ammande kvinnor och den som vill bli gravid i framtiden och högst 12 gånger per år för övriga.

De nya kostrekommendationerna gäller tills EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, genomför sin risk- och nyttovärdering av fisk. Beroende på resultatet kan riktlinjerna för fisk och kräftor från Vättern komma att ändras.