BROTT. En 35-årig rasfrämling har dömts till fängelse i två år och sex månader efter att Umeå tingsrätt funnit honom skyldig till våldtäkt av en svensk småbarnsmor. Orsaken till våldtäkten? Mannen kände sig ”kränkt”.

Det var i oktober i år som den 35-årige armeniern Artak Karapetyan (820616-4058) erbjöd en 25-årig tvåbarnsmamma att köpa hans restaurang Pinocchio som ligger i den mångkulturella stadsdelen Ersboda i Umeå. Mannen ville att kvinnan skulle stå på kontraktet så att han kunde få alkoholtillstånd till restaurangen. Kvinnan sa nej och stängde igen dörren framför invandrarens ansikte, något som gjorde honom förbannad.

Senare under kvällen när kvinnan var hemma och hennes två småbarn låg och sov i hennes sovrum kom Karapetyan till hennes lägenhet och sa att han inte är ”en svensk man eller pojke som man kan slänga igen dörren i ansiktet på”.

— Jag är en äkta man från Armenien!, sa han.

Kvinnan var rädd och bad om ursäkt till 35-åringen men Karapetyan tryckte då ner henne i soffan med våld och lade sig på henne. Hon skrek nej flera gånger och förklarade för honom att hennes barn var hemma och att de låg och sov i sovrummet. Detta brydde sig inte den 35-årige invandraren om utan han tryckte då ner offret med sin kroppstyngd och drog därefter av hennes byxor samt trosor.

— Vad gör du? Snälla sluta. Det gör ont, skrek kvinnan.

Karapetyan fortsatte övergreppet och genomförde en fullbordad våldtäkt av kvinnan. Offret, som några månader innan övergreppet genomgått en operation för livmoderhalscancer, fick mycket ont. Hon tänkte göra motstånd men vågade inte då hon var rädd att han skulle döda henne då. Hon ville heller inte skrika av rädsla för att väcka barnen. Istället fortsatte hon att säga att det gjorde ont, varpå våldtäktsmannen svarade:

— Vad är det för fel på dig där nere? Det måste vara något fel på dig. Alla andra kvinnor tycker om mig!

Vidare sa han:

— Jag är Artak, jag är ingen svensk, jag är armenier!

Efter våldtäkten låg kvinnan kvar och skakade på soffan. Strax innan Karapetyan lämnade lägenheten kysste han henne över hennes stängda mun, slickade henne i ansiktet och smetade ut hennes smink med sina tummar. När han bad offret att titta på honom och hon vägrade så tog han tag om hennes huvud och vred det mot honom och sedan öppnade han hennes ögon med fingrarna. Sen sa han att hon skulle ”tänka sig för” om hon berättade om vad som hade hänt för någon.

— Tänk dig för, det är ditt liv det handlar om, inte mitt. Vi ses i morgon älskling, sa han.

I slutet av november 2017 kom våldtäktsdomen från Umeå tingsrätt. Karapetyan döms till två år och sex månaders fängelsestraff och ska även betala 116 028 kronor i skadestånd till småbarnsmamman. 35-åringen slipper utvisning eftersom åklagaren aldrig yrkade på det. I domen står det:

Brottet är av sådan art och har ett sådant straffvärde att, då varken rättspsykiatrisk vård eller så kallad kontraktsvård är aktuellt i detta fall, någon annan påföljd än fängelse inte kan komma i fråga. Artak Karapetyan är dömd för brott tidigare men inte för sexualbrott, och det är inte fråga om återfall under prövotid. Han bör därför
dömas till ett fängelsestraff motsvarande brottets straffvärde, nämligen fängelse två år och sex månader.

Artak Karapetyan, som är medborgare i Armenien, är sedan tidigare dömd för flera brott men har varje gång sluppit utvisning.

Den 12 november 2013 dömdes han av Hovrätten för Övre Norrland för misshandel en kvinna, olovlig körning, och våldsamt motstånd. Straffet blev tre månaders fängelse. Umeå tingsrätt dömde honom för utvisning till 20 september 2015, men hovrätten upphävde utvisningsbeslutet.

Den 27 januari dömdes Karapetyan för fyra fall av olaga hot, olaga frihetsberövande, misshandel, grovt rattfylleri och olovlig körning till ett år och sex månaders fängelse. Han blev även skyldig att betala totalt 30 000 kronor i skadestånd. Yrkandet om utvisning hade då redan ogillats av Skellefteå tingsrätt.

Källa:
Mål nr: B 2352-17


  • Publicerad:
    2017-12-11 12:20