STOCKHOLM. Kravallerna i Stockholmsförorten Husby har tagits upp igen nu under måndagskvällen. Ett mycket stort antal kravallutrustade poliser uppges befinna sig i Husby. Ordningsstörarna har lovat att de ska mörda minst en polis i natt.

Husby

Igår kväll och under natten mot söndagen pågick upplopp i den invandrartäta Stockholmsförorten Husby. Upploppet upphörde gradvis på söndagsmorgonen och klockan 05:30 rapporterade polisen att det var lugnt på platsen.

Nu på söndagskvällen har dock kravallerna tagits upp igen och det rapporteras om att det under kvällen har eldats upp minst tre bilar i ett parkeringsgarage i Husby. En fotograf på plats vittnar även om att tre polisbilar har slagits sönder. Polisen uppger att de under söndagskvällen har utsatts för stenkastning vid upprepade tillfällen i Husby.

Kravallerna har dock inte bara riktats mot polisen. Under kvällen tvingades journalister och fotografer fly in i ett trapphus för att söka skydd från invandrarungdomar som kastade sten och skrek åt dem att de skulle stänga av kameran.

Enligt journalister på plats har invandrarungdomarna utlovat att en polisman ska mördas ikväll. Invandrarna har även uppgett att de vill se så många poliser som möjligt skadade. Det har framkommit uppgifter om att många boende i Husby tror att kravallerna kommer att bli värre i natt eftersom det främst var ungdomar som deltog igår men att också äldre invandrare nu anslutit sig till kravallerna.

Västerortspolisen uppger att det varit oroligt tidigare under söndagen och bland annat totalförstördes även då en polisbil i området. Efter detta eskalerade den oroliga situationen till kravaller.

Boende i Husby säger att de under söndagskvällen har hört flera explosioner i området som troligen kommer från brandbomber, så kallade molotov cocktails, och knallskott. Polisen har uppgett att de inte ens har kunnat närma sig invandrarungdomarna utan att mötas av massiv stenkastning som tvingat dem att backa undan. Det finns ännu inga uppgifter om att någon ska ha gripits varken för kravallerna under natten mot söndagen eller under kravallerna under söndagskvällen.

Kravallerna uppges nu också ha spridit sig till de mångkulturella förorterna Kista, Tensta och Rinkeby. I Rinkeby har tre bilar satts i brand, i Tensta har en skola satts i brand och det har även brunnit bilar i Kista.


  • Publicerad:
    2013-05-20 23:58