POLISBRUTALITET. Tusentals ungdomar samlades på torsdagen i Bryssels största park för att festa samtidigt som flera av dem protesterade mot coronarestriktionerna. Polisen satte in kravallutrustade poliser med tårgas och vattenkanoner för att skingra tonåringarna.

På skärtorsdagen sattes kravallpolis med tårgas och vattenkanoner in för att stoppa en aprilfest som samlat runt 2 000 ungdomar i Bryssels största park, skriver The Brussels Times. En ung kvinna ska ha blivit allvarligt skadad när en polishäst sprang rakt in i och över henne.

Det började som ett aprilskämt på Facebook där det utlovades ”åtta scener, hundra DJ:ar och noll coronaregler”. Redan i början av veckan stod det klart att den utlovade festen, “La Boum”, var ett aprilskämt men tusentals ungdomar samlades ändå i parken där de dansade och festade.

När polisen kom för att skingra deltagarna med hänvisning till coronaregler vägrade många att lämna utan kastade flaskor och annat mot polisen som valde att sätta in vattenkanoner, polishästar, pepparsprej, tårgas och drönare.

— Vi är alla deprimerade. Jag blir 18 år om två veckor, vi vill kunna utnyttja vår ungdom, säger gymnasiestudenten Amelie till Reuters.

— Vi kom inte hit för att irritera någon, utan för att visa att vi också har ett liv och att vi vill njuta av det.

Många av deltagarna ville även protestera mot Belgiens coronapolis. En av dem berättade att han inte tror på någon vetenskaplig konsensus kring coronaviruset utan menade att åtgärderna är överdrivna och att ”nog är nog”.

Tre poliser och minst två civila skadades vid polisingripandet. Fyra personer greps.

Bryssels borgmästare Philippe Close menade att glada ungdomsfester som den i parken inte kan tolereras efter att han samma eftermiddag sett vaccinationscentrats ansträngningar för att ”bekämpa viruset”.

— De som inte lyder polisen risker att gripas och åtalas, sa han.


  • Publicerad:
    2021-04-02 10:45