FOLKUTBYTET. Idag medger de flesta riksdagspartierna att myndigheterna inte vet vilka som vistas i landet. Man kräver en ny folkräkning. Men de motiv man anger för detta krav har förändrats.

Sveriges riksdag i Stockholm. Arkivbild.

Kommunalrådet i Södertälje, Boel Godner (S) har gjort sig känd för att hylla folkutbytet i Sverige och hon har i åratal aktivt verkat för dess fortlöpande i Södertälje.

I sitt senaste utspel välkomnar hon Moderaterna (M) till skaran av partier som kräver en ny folkräkning i Sverige. Tidigare har SD, KD och L framför sådana krav.

SD var först ut med att ställa krav på en ny folkräkning. I SvD betonade Oscar Sjöstedt och Eric Westroth att vi måste ”gå till botten med vilka som är i Sverige”. Och man förklarar varför detta är nödvändigt:

Hundratusentals individer bor i Sverige utan att ha styrkt sin identitet och systemets slappa utformning underlättar för den som vill tillskansa sig svenska bidrag eller ägna sig åt brottslighet i Sverige. I värsta fall har vi krattat manegen för terrorister och annan organiserad brottslighet.

Man pekar på att skatteverket redan 2017 gick ut med att 30-50 procent av asylsökande registrerar olika personuppgifter hos olika myndigheter.

Användandet av så kallade samordningsnummer (SO) är ett annat problem i sammanhanget, påpekar man.

SO är ett slags svenskt personnummer som ges till personer som inte är folkbokförda i Sverige. För att tilldelas ett sådant behöver man inte verifiera sin identitet. 870 000 sådana hade i början 2020 delats ut.

Förfarandet med samordningsnummer är en av de fenomen inom svensk ”migrationspolitik” som orsakat hånfulla leenden och huvudskakningar världen över.

För att återgå till kraven på en ny folkräkning, så har motiveringen till varför en sådan behövs förskjutits allteftersom nya partier sett sig nödgade att driva frågan.

Socialdemokraten Godner betonar nu att hennes bevekelsegrund för kravet är omsorg om ”asylsökande i utsatta områden” snarare än ”en önskan att jaga illegala invandrare”.

Hon menar att dessa människor, som idag ”ofta fastnar i ett system med svarta bostadskontrakt,” förtjänar trygghet i sitt boende och att det endast är därför som det nu måste kartläggas var de bor.

”…vi vill inte jaga illegala invandrare, utan skapa ordning och reda så att folk får en trygg bostadssituation” säger hon till Expressen

Samtidigt fortgår invällandet av folkutbytare från tredje världen medan allt fler politiker försöker få det att framstå som att de ”vill begränsa” eller ”sätta ramar” för massinvandringen och/eller att de kan styra upp dess konsekvenser.

Ett exempel på det senare är finansminister Magdalena Anderssons förslag på reform av hanteringen av samordningsnummer, som har anklagats för att vara tandlöst.

Enligt förslaget ska SO automatiskt avregistreras efter fem år eller om fel upptäcks. Den som har ett samordningsnummer ska även ”vara skyldig att anmäla en aktuell adress”.

— Det kommer att göra att man rensar upp i det här systemet rejält jämfört med hur läget är i dag, kommenterar Andersson till SVT.


  • Publicerad:
    2020-08-23 19:10