UKRAINAKONFLIKTEN På fredag kommer Rysslands president signera inkluderingsfördragen, vilka sedan ska behandlas i författningsdomstolen, underhuset, statsduman och förbundsrådet.

Kreml har nu utlyst den ryske presidenten Vladimir Putins formella undertecknande av fördrag om inkludering av de två Donbass-republikerna Donetsk och Luhansk samt de självutnämnda staterna Cherson och Zaporizjzja i Ryska Federationen. Draget följer på de folkomröstningar som hållits i respektive stat. Det ceremoniella undertecknandet kommer att äga rum i St. George Hall inne i Kreml på fredag klockan 15:00 lokal tid, varefter Putin enligt Kremls talesman Dmitrij Peskov kommer att hålla ”ett längre tal”. Den ryske presidenten ska även personligen träffa ledarna för de nya territorierna.

Tillkännagivandet kommer efter att de två republikerna och de två självutnämnda staterna gjort officiella förfrågningar om att bli inkluderade i Ryska federationen – detta sedan offentliga folkomröstningar i frågan hållits mellan den 23 och 27 september. I de omröstningar, vilkas legitimitet totalt underkänts av såväl Nato som i väst överlag, röstade enligt officiella siffror 87 procent i Cherson, 93 procent i Zaporizjzja, 99 procent i Donetsk samt 98 procent i Luhansk – ja till ett införlivande i federationen.

Det första av många steg som måste tas

Peskov har påpekat att Putins tal på fredag inte blir ett formellt sådant till den federala församlingen – landets parlament – då ett sådant tal enligt talesmannen kommer att hållas senare, och i ett helt annat format. Konstantin Kosachev, vice talman för överhuset i Rysslands parlament, har betonat att själva undertecknandet av fördragen bara är ett av flera nödvändiga steg på väg mot ett officiellt införlivande av de nya territorierna i Ryska Federationen. Efter att Putin undertecknat fördragen måste de överlämnas till landets författningsdomstol för säkerställande av deras rättsliga legitimitet. När dokumenten väl är godkända måste de ratificeras av underhuset, statsduman, och parlamentets överhus – förbundsrådet. Först därefter kan de fyra områdena officiellt integreras i Ryska Federationen.

Nästa session i förbundsrådet är planerad till den 4 oktober, enligt dess ordförande Valentina Matvienko, som uppger att om ”allt bekräftas” så kommer organet att ta upp fördragen om ett inlemmande av de nya territorierna till behandling.

EU och USA har upprepade gånger tillkännagivit att man underkänner resultatet av folkomröstningarna och har kallat dessa för en ”bluff”. Västerländska ledare har utfäst sig att aldrig erkänna ”någon form av annektering i Ukraina.” Medan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har hävdat att hon är ”fast besluten att få Kreml att betala för denna ytterligare upptrappning”, har USA:s utrikesminister Antony Blinken gjort gällande att Kiev har ”all rätt” att med våld ta tillbaka de territorier som försöker skilja sig från landets styre.