USA. FBI har gripit en muslimsk krigsveteran som man misstänker planerade ett terrordåd mot vita nationalister. Men det var FBI som försåg honom med både sprängämnen och terrorplan.

26-åriga Mark Steven Domingo stred för USA i Afghanistan men kom sedan att konvertera till islam. När han postade inlägg om hämnd för moskéskjutningarna i Nya Zeeland på Internet fick FBI upp ögonen för honom.

Undercoveragenter sökte sedan upp Domingo och planerade tillsammans med honom ett terrordåd mot ett event organiserat av vita nationalister i Los Angeles. När Domingo träffade en av FBI-agenterna som deltog i undercoveroperationen var han beväpnad med ett automatvapen.

— Jag ville bara visa att jag är seriös, förklarade han sig.

Tillsammans med FBI-agenterna planerade Domingo att attackera eventet genom en så kallad drive by-skjutning följt av bomber. Man rekognoscerade även på plats för att se vart bomberna skulle kunna göra mest skada.

Till och med bombmakaren som Domingo handlade sprängämnen av var en FBI-agent.

Nu har Domingo gripits av samma FBI-agenter som han planerade attacken med och kommer att åtalas för terrorbrott, rapporterar Reuters.

— Förundersökningen visar på en skrämmande terrorplan som utvecklats under de senaste två månaderna och som skulle riktas mot oskyldiga amerikaner, säger den federala åklagaren Nicola T. Hanna.

Under hans kontakter med FBI-agenterna diskuterades även attacker mot judar, poliser, kyrkor, militäranläggningar och motorvägar.

Källa:
Man plotted to bomb white-supremacist rally, retaliating for New Zealand mosque attacks, feds say


  • Publicerad:
    2019-04-30 11:30