UKRAINA. Den autonoma Krimhalvön i Ukraina har förklarat sig självständigt och stoppat all flygtrafik förutom till Ryssland. Nu rasar flera länder i EU mot beslutet.

Krimhalvön har förklarats självständig och flygplatsen i Simferopel har ockuperats av beväpnade styrkor. All flygtrafik uppges ha blivit stoppad, förutom den mellan republiken och Ryssland.

I torsdags förra veckan rapporterade Nordfront om hur 78 av 81 ledamöter i parlamentet röstade för en självständighetsdeklaration. Volodymyr Konstantynov, talman i Krims parlamentet, uppger att det är uteslutet att republiken återgår till Ukraina utan kanske istället blir en del av Ryssland. Det slutliga beslutet om Krimhalvöns framtid kommer dock att stå klart på söndag efter att en folkomröstning i frågan har avslutats.

Nu rasar flera länder i Europa mot självständighetsdeklarationen och väntas rikta sanktioner mot krimhalvöns bundsförvant Ryssland. Under dagen har Polens premiärminister Donald Tusk sagt att EU kommer sanktionera Ryssland redan på måndag.

Samtidigt under de pågående konflikterna menar Ukrainas nu avsatte president Viktor Janukovitj, som befinner sig i Ryssland, att han fortfarande är landets ende legitima ledare och att han snart kommer återvända till Kiev.

Autonoma republiken Krim är en självstyrande del av Ukraina. Republiken ligger på halvön Krim och har en yta på cirka 25 500 kvadratkilometer och har omkring 2,3 miljoner invånare (år 2005). Huvudstad är Simferopol. Andra större städer är Sevastopol, Kertj, Jevpatorija, Jalta och Feodosija. Det största språket på halvön är ryska, följt av krimtatariska och ukrainska.

Ryssland har sedan tidigare tillstånd av Ukraina att ha militärbaser på Krimhalvön. Det i kombination med att etniska ryssar utgör majoriteten av befolkningen i området gör att Ryssland har starka intressen i området.

Källa:
Krim förklarar sig självständigt


  • Publicerad:
    2014-03-11 18:15