BROTT. En kriminalvårdare i Uppsala misstänks för att ha misshandlat en omhändertagen man inne på polishuset, bland annat genom att piska honom med ett bälte. Allting fångades på film och kriminalvårdaren riskerar nu att få sparken.

Den 16 november ifjol skulle en man som varit omhändertagen för fylleri släppas ur arresten från polishuset i Uppsala. En kriminalvårdare ska då ha misshandlat mannen, någonting som även fångades av övervakningskameror inne på polishuset.

Kriminalvårdens regionchef Fia Lundbäck gjorde en anmälan till myndighetens personalansvarsnämnd, där hon även beskriver vad som hände.

I anmälan står det att kriminalvårdaren hade knuffat omkull den omhändertagne så att han blivit liggande på magen och då ska han ha fått ett slag i ryggen. Vid ett senare tillfälle ska kriminalvårdaren även ha piskat honom med hans bälte och slagit honom med hans sko.

Det hela hade även avslutats med att mannen knuffats ut på gatan på häktets baksida, där han sedan blivit liggande inför ett stort antal fotgängare och cyklister.

”Av det filmade materialet framgår inget som tyder på att klienten är fysiskt utåtagerande”, skriver även Lundbäck i anmälan.

Lundbäck tycker att kriminalvårdaren har agerat ”grovt olämpligt” och vill nu att han ska få sparken.

Källa:
Kriminalvårdare misstänks ha piskat man på arresten


  • Publicerad:
    2018-02-17 18:25