ISRAEL Det israeliska parlamentet Knesset har upplöst sig självt. Nu väntar det femte nyvalet sedan 2019 för israelerna.

Svårigheterna för den israeliska regeringen att få igenom sin politik i Knesset har lett till att Knesset har valt att upplösa sig självt och utlösa nyval. Det nya valet ska hållas den 1 november och blir det femte sedan det ordinarie parlamentsvalet 2019.

Det som fick parlamentet att ta det drastiska beslutet var regeringens oförmåga att få igenom ett lagförslag om stöd för judiska ockupanter på Västbanken i ytterligare fem år. Två medlemmar av regeringskoalitionen ska ha brutit mot partipiskan och röstat med oppositionen.

Den nuvarande regeringskoalitionen består av 8 väldigt olika partier, inklusive pro-palestinska Förenade arabiska listan (UAL), som gick samman förra året för att avsätta den ökände och korruptionsanklagade Benjamin Netanyahu som premiärminister.

Fram till nyvalet kommer Israels nuvarande premiärminister Naftali Bennett att avstå sin post till förmån för vice premiärminister och utrikesminister Yair Lapid. Bennets premiärministerskap blir det kortaste i Israels historia, då han svors in den 13 juni 2021.

Bennet har också meddelat att han inte ställer upp som kandidat till premiärministerposten till nyvalet utan att det är dags att ”ta ett steg tillbaka” och ”se på saker och ting utifrån”.

Enligt opinionsundersökningar kan nyvalet leda till en comeback för Netanyahu, då han för tillfället har starkast stöd bland israelerna.

Att man utlyser nyval gör att de juridiska rättigheterna för ockupantjudarna på Västbanken automatiskt utökas i sex månader, skriver RT.