EU. Utrikesministrar från samtliga EU-länder har ikväll sammankallats för ett extrainsatt krismöte där de ska diskutera hur EU ska kunna förhålla sig till Donald Trump som USA:s president.

Utrikesminister Margot Wallström är oroad över Trump.

Utrikesminister Margot Wallström är oroad över Trump.

Ikväll samlas EU:s samtliga utrikesministrar för att gemensamt diskutera hur de ska förhålla sig till det faktum att Donald Trump blir USA:s näste president.

Sveriges socialdemokratiska utrikesminister Margot Wallström säger till SVT att hon oroar sig över vissa uttalanden som Trump gjort under valrörelsen men säger också att hon hoppas att hans utspel ska ”justeras” när de möter ”verkligheten”.

—  Vi måste kunna fortsätta att hävda våra värderingar, förklarar Wallström.

Hon säger vidare att mycket beror på vilka personer som kommer att ingå i Trumps närmaste krets och då framförallt vem som blir utrikesminister och att det främst är handels- och säkerhetspolitiken som är intressant för EU. Wallström är exempelvis orolig att USA inte kommer att fortsätta ta del a sanktionerna mot Ryssland när det är Trump som bestämmer.

EU-länderna är dock inte helt eniga i sin inställning till Trump vilket kan innebära problem när det kommer till att forma en gemensam linje gentemot USA.

Ungerns premiärminister Viktor Orban har exempelvis en helt annan syn på Trump än Wallström och ser hans seger i presidentvalet som ett tecken på en ljusare framtid.

— De senaste 20 åren har vi haft det vi kallar liberal icke-demokrati. Den eran är nu till ända. Nu kan vi återgå till verklig demokrati, sa han.

Källa:
EU-toppar i extramöte efter Trumps seger


  • Publicerad:
    2016-11-13 16:50