INRIKES. Flera medlemmar lämnar Kristdemokraterna efter att deras partiledare Ebba Busch Thor, som första partiledare för partiet valt att gå med i pridetåget under Stockholm Pride.

Riksdagsledamoten Tuve Skånberg är starkt kritisk till att partiledaren Ebba Busch Thor valt att gå med i pridetåget under Stockholm Pride. Enligt Skånberg har ungefär 300 personer hört av sig till honom och är djupt besvikna över Kristdemokraternas medverkan i prideparaden. Många medlemmar i Kristdemokraterna har redan lämnat partiet och ytterligare medlemmar funderar nu på att lämna.

— Jag tror att i mångas fall handlar det om en stor besvikelse och en känsla av att inte höra hemma i Kristdemokraterna. Det är påtagligt många för att jag ska bli förtvivlad eftersom det bör finnas ett mörkertal som jag inte kan överblicka, säger Skånberg.

— Ebba Busch Thor förklarade i Aftonbladet för någon dag sedan att hon inte lade om politiken och inte köpte RFSL:s agenda, och till de här människorna har det inte nått fram. De sätter RFSL och Pride liktydigt, fortsätter Skånberg.

Redan i våras var det många som valde att lämna partiet efter det blev känt att Busch Thor tänkte medverka i pridetåget. Men även många andra sökte sig till partiet efter det blev känt. Möjligtvis personer från RFSL och HBTQ-lobbyn med sin egen agenda att omforma partiet nu när möjligheten öppnades upp för det.

2015 hade Kristdemokraterna cirka 21 000 medlemmar. Hur mycket medlemsantalet har minskat sedan dess har partiet inte kunnat sammanställa ännu.

Källor:
KD-kritik: Medlemmar flyr efter Pride


  • Publicerad:
    2016-08-01 06:00