INRIKES. Efter kritiken för mötet med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson väljer Ulf Kristersson (M) att avstå från att dela ut ett stipendium ”till minne av Förintelsen”.

Ulf Kristersson (M) hoppar av uppdraget att dela ut ”förintelsestipendium”. Foto: Johan Wessman (CC BY 3.0).

Moderatledaren Ulf Kristersson hoppar av uppdraget att dela ut stipendiet från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av ”Förintelsen”. Stipendiet skulle delats ut den 27 januari 2020 av Kristersson, som säger sig ha ett mångårigt engagemang i kampen mot antisemitism.

Efter kritiken för att ha svikit ett löfte till ”förintelseöverlevaren” Hédi Fried om att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna, så väljer han att avstå från uppdraget.

— Jag har förstått att det nu har uppstått en diskussion om att jag ska dela ut stipendiet. Stiftelsen ska inte dras in i en rent partipolitisk debatt, skriver Kristersson på Facebook.

— Jag förstår att det här beslutet kan komma att väcka debatt, och jag vill verkligen uppmana alla att nu besinna sig. Kampen mot antisemitismen är en alldeles för viktig fråga för att dras in i dagspolitisk smutskastning, fortsätter han.

Bindefeld kommer nu själv att dela ut nästa års stipendium.

Det var efter moderatledarens möte med det demokratiskt invalda partiet Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson som ”förintelseöverlevaren” hade synpunkter.

Fried fick medhåll från statsminister Stefan Löfven (S) som i högstämda ordalag gick ut i sociala medier med att Kristersson ”brutit sitt löfte till en förintelseöverlevare”, något som Löfven ansåg vara ”så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer att bli hård”.

Vad historiens dom över Löfven – som av många ses som den sämsta statsminister Sverige någonsin haft och under vars tid vid makten Sverige genomgått en anmärkningsvärd förändring – blir, återstår att se.

Källa:
Kristersson hoppar av stipendieuppdrag efter kritik


  • Publicerad:
    2019-12-12 00:35