VALÅR. Över 57 procent av förstagångsväljarna på Österänggymnasiet i Kristianstad väljer Sverigedemokraterna i skolans eget val.

Österänggymnasiet i skånska Kristianstad har haft valdebatt och skolval. Politiker från Kristianstads kommunfullmäktige höll valdebatten och var närvarande när gymnasieeleverna röstade och valresultatet presenterades.

När resultatet visades på skolaulans projektionsduk utbröt ett ”chockat mummel” bland politikerna, rapporterar Kristianstadsbladet. Över 57 procent av gymnasisterna väljer Sverigedemokraterna. Enligt Kristianstadsbladet var skolans aula full med elever som är förstagångsväljare, vilket i så fall innebär att valomröstningen riktades till skolans avgångselever. Denna målgrupp är av särskilt intresse för kommunfullmäktiges politiker inför höstens val. Upplägget kan i så fall innebära att siffrorna är sant representativa: Av 262 elever tänker 150 välja Sverigedemokraterna. Näst flest röster fick Moderaterna, som ändå låg hopplöst efter i sympatierna med 51 röster.

Till och med Sverigedemokraternas representant Niclas Nilsson var överväldigad av det oväntat höga stödet för hans parti.

Partidebatten var uppstyrd från början. Eleverna hade fått möjlighet att i förväg föreslå debattämnen. De två ämnen som eleverna ansåg var viktigast att debattera var flyktingpolitik och jämställdhet mellan könen. Ändå hade politikerpanelen valt att inte ta upp de två ämnena i sin debatt, vilket efteråt kritiserades av eleverna. Det stora stödet för Sverigedemokraterna infann sig alltså trots att invandringsfrågan inte ens diskuterades. Det kan betyda att valdebatten i sig inte påverkade elevernas partisympatier i stor utsträckning:

— Vi hade inte alls så högt stöd inför förra valet, säger Nilsson som tror att många ungdomar sedan dess har fått ”egna erfarenheter av att alla inte beter sig på ett trevligt sätt”, vilket kan tolkas som att Nilsson tror att allt fler barn och ungdomar personligen drabbas av invandringsproblemet.

— Det är i alla fall en intressant indikator, säger Nilsson.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Tell, socialdemokrat, bekräftar att han blev lite chockad över skolvalsresultatet.

— Gick vårt budskap inte fram eller hur ska man tolka det här?

Centerpartiets Lena Holst tror inte på siffrorna. De stämmer inte överens med hur förstagångsväljarna kommer att rösta i det riktiga valet i höst, säger hon. Anledningen är att man i de riktiga valen värnar om valhemligheten.

—  Jag tror det ligger mycket grupptryck bakom eftersom eleverna kunde se vad kompisarna röstade på.

Om detta stämmer kan det tyda på att unga människor inte drar sig för att erkänna att de röstar på ett tidigare utmobbat parti, utan att detta tvärt om numera är det rätta att göra för att bli inkluderad i ett socialt sammanhang.

Flera röster bortförklarar också elevröstningen med den bristande demokratin och åsiktsfriheten på själva skolan. En del elever säger att ”många” röstade på Sverigedemokraterna på ren trots, eftersom lärarna inte är objektiva:

— En av lärarna sa åt oss att vi skulle ”rösta rätt” och blinkade åt oss och sa att vi annars skulle få sänkt betyg, så jag tror att många röstade på SD på ren trots. Ska inte lärare vara objektiva och inte påverka eleverna?

Detta kan bland annat peka på att lärarna eller den åsyftade läraren så tydligt färgar sin undervisning med sina egna politiska preferenser att eleverna känner att de blir otillbörligt påverkade av skolans politiska agenda.

Källa:
Elevernas SD-röster kom som en chock för politikerna


  • Publicerad:
    2018-05-26 11:30