INSÄNDARE. I veckan hölls Alt right-profilen Kristoffer Hugins Nürnbergrättegång för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp vid Göteborgs tingsrätt.

Kristoffer Hugin utanför tingsrätten.

Insändare

Det här är en insändare. Åsikterna som framförs i insändaren behöver inte nödvändigtvis fullt ut delas av Nordfront eller Motståndsrörelsen.

Vill du som läsare av Nordfront tycka till om något i en insändare? Skicka då insändaren till redaktionen@nordfront.se

Enligt åklagaren hade Kristoffer Hugin delat en rad humoristiska memer som proxykränkte diverse folkgrupper såsom de ”ensamkommande” som åklagaren inofficiellt representerade åt långnäsornas vägnar.

Själva rättegången bestod kort och gott av att åklagaren gick igenom en rad memer och förklarade varför dessa uttryckte missaktning mot diverse folkgrupper. Folkgrupperna i fråga var inte bara rasliga utan även flyktingar och ensamkommande flyktingbarn räknades med i åtalet. Hugin nekade till brott till de tio åtalspunkterna.

En av memerna som ansågs vara HMF.

Försvarsadvokat menade att liknande bilder ofta sprids över internet och tryckte på att memerna spreds i en sluten Facebook-grupp med endast personer som medvetet hade ansökt för att ansluta sig. Som jämförelse finns fallet med pingstpastorn Åke Green, som bland annat kallade homosexuella i en predikan för ”sexuella abnormiteter” och för ”en djup cancersvulst på hela samhällskroppen”, men som senare friades i Högsta domstolen på grund av religionsfriheten men även för att budskapet hade spridits inom en sluten grupp med likasinnade. Samma tolkning bör naturligen göras även i detta fall då budskapen även här spreds i en privat Facebook-grupp.

Hugin hade blivit kallad till förhör av en specialutredare för hatbrott på vars Facebook-sida kan se att hon gillar EXPO och gruppen ”Sverigedemokraterna i riksdagen, Nej Tack”.

Polisanmälan hade gjorts av den statligt finansierade organisationen Näthatsgranskaren som hade infiltrerat en stängd Facebook-grupp i syfte att hitta någon att polisanmäla för någonting, en organisation som riktar in sig på att polisanmäla pensionärer som skriver inlägg i affekt på sociala medier.

Tomas Åberg.

Näthatsgranskarens organisationsform är ideell förening, men den är samtidigt en odemokratisk sådan. Vem som helst kan bli stödmedlem men endast styrelsen har rösträtt. Detta är enligt deras egen utsago för att motverka infiltration, men säkert också för att berika sig själva. Föreningens grundare och styrelseledamot är den före detta polisen Tomas Åberg (750127-0255) som är känd för grovt djurplågeri, med skulder på 800 000 kronor och som kommer att tala inför Europarådet 6-7 november om ”näthat” och IT-säkerhet. ”Han är projektledare för Näthatsgranskaren, som jagar personer som hotar och hatar på sociala medier”, enligt tidningen Aftonbladet.

Joakim Månsson Bengtsson (FI).

I styrelsen finner vi även stjärtgossen Joakim Månsson Bengtsson som är politiker inom Feministiskt initiativ i Lund och som polisanmälde Ted Ekeroth för förtal efter att han hade spridit offentliga handlingar om Bengtsson. Han tycker även att det borde ske ett ”yrkesförbud för nazister” och därmed inte tillåta att aktiva Nationalsocialister inom Motståndsrörelsen innehar arbeten. Här är några citat från Bengtsson:

Jo, men på vems bekostnad är ju frågan. På kollegors rädsla, på kunders rädsla och på samhällets rädsla.
Jag har anmält anhängare av Nordiska Motståndsrörelsen för hatbrott, olaga hot och nazister har skickat dödshot till mig.
Jag som kund känner mig otroligt dålig till mods över att det jobbar nazister som vill ha ihjäl mig och så många av mina romska, judiska, rasifierade, hbtq-definierade medmänniskor och vänner.

Näthatsgranskaren var även under 2017 ansvariga för den avsevärda höjningen i BRÅ:s Hatbrottsstatistik, vilket verkade vara deras mål eftersom de i sin ansökan för bidrag av MUCF meddelat att deras måluppsättning var att nå upp till 2000 anmälningar till år 2019. Detta åstadkommer de bland annat med hjälp av sin egen programvara som genomsöker internet efter samhällskritiska kommentarer.

Under huvudförhandlingen mot Kristoffer Hugin deltog flera för att visa moraliskt stöd och uppslutningen var god. Samtliga åhörarplatser togs upp av ett tjugotal nationalister varav vissa hade rest långa vägar för att kunna delta. Många i publiken skrattade smått när åklagaren redovisade sina dokument med en massa memer från Hugins Facebook-inlägg.

Rättegången gick mycket bra. Med en stressad samt måttligt vårdad åklagare blev det synnerligen enkelt att besvara åtalspunkterna. För övrigt var även förundersökningen slarvigt gjord. Åklagaren yrkade på 100-120 dagsböter och domen kommer att kungöras 14 dagar efter rättegången. Kristoffer Hugin har ännu inte avgjort om han kommer överklaga vid en fällande dom.

/Alexander

Källor:
Näthatsgranskaren och valet
Djurplågaren Åberg bjuds in som talare av Europarådet
FI-topp vill se yrkeförbud för organiserade nazister
Tomas, 43, har anmält 750 nättroll


  • Publicerad:
    2018-10-29 08:00