USA Austin Killips blev första man att i egenskap av ”transkvinna” vinna en tävling som sanktionerats av internationella cykelförbundet. Nu beklagar han sig över ”personliga angrepp” och ”kränkningar”.

Det var den 30 april som den så kallade transkvinnan Austin Killps segrade i den amerikanska elitcykeltävlingen Tour of the Gila. Det markerade första gången som en man segrat i en kvinnotävling som sanktionerats av det internationella cykelförbundet UCI.

Enligt The Guardian ska Killips, som idag är 27 år gammal, ha börjat sin cykelkarriär för fyra år sedan. Han började samtidigt sina hormonbehandlingar och är enligt uppgift inom de godkända testosteronnivåer som satts upp av UCI.

Att en man segrade i tävlingen har lett till att kritik mot transpersoner inom damidrott återigen blossat upp. Med hjälp av media har Killips avfärdat diskussionerna som ”hat”.

— Jag tycker att det var personliga angrepp som var djupt kränkande, säger Killips till sajten Cyclingnews.

Killips påstår sig vara öppen för att diskutera frågan, men inte på sociala medier.

— På något sätt är det värre än det var för tio år sedan, vi är ett verkligt, politiskt mål för en skrämmande politisk rörelse, säger han.

Medan allt fler sporter, såsom friidrott och simning, har förbjudit män helt att delta i kvinnotävlingar har exempelvis MMA valt att starta en egen liga för så kallade transkvinnor. UCI har istället valt att sätta upp en gräns för testosteronnivåer för den som vill delta, men man har samtidigt aviserat att frågan diskuteras och att ett nytt besked kommer att komma i augusti.