INRIKES Polisenheten ”regionala ordningsgruppen” läggs ner efter anklagelser om övervåld mot fotbollssupportrar.

Det var under ett fotbollsderby mellan Djurgården och AIK 2019 som en film blev viral på sociala medier. Filmen visade hur poliser från ”regionala ordningsgruppen, (ROG)” svingade med batongerna mot fotbollssupportrar.

I filmen kan man bland annat höra hur en av polismännen ropar ”Ska jag bryta fingret på dig eller!?”, till en backande fotbollssupporter.

Polisenheten är specialiserade på att hantera stora folksamlingar, och oftast vid idrottsevenemang runtom i Stockholm. Genom åren har ROG fått såväl intern som extern kritik och anklagelser om övervåld.

Slutligen meddelar Polismyndigheten att ROG ska läggas ner, som ”en del av en översyn av organisationen”. Enligt polisens talesperson, Ola Österling, har nerläggningen inte med den dåliga publiciteten att göra.

— Den operativa enheten ska ha specialistkompetens, och polistaktiken har man i hela regionen. Nu ska det vara fler poliser närmare medborgarna, och eftersom specialgruppen drar poliser från första linjen, det vill säga lokalpolisområdena, så bedömde man att det inte längre stod i proportion till den kompetens man hade, säger han till Dagens Nyheter.