KROATIEN. En grupp maskerade personer uppmanar i en video på Facebook sina landsmän att göra uppror mot vad de anser vara en korrupt regim.

Skärmdump Facebook.

Tre maskerade och militärklädda personer tillhörande OTPOR, Kroatien, sitter i en soffa med den kroatiska flaggan i bakgrunden och uppmanar alla kroater både inom och utom landet att göra uppror mot regeringens ”korruption och nepotism”.

I det två och en halv minut korta budskapet uppmanar de sina landsmän att kämpa mot systemet och för det egna folket.

De påminner sina landsmän om de omvälvande förändringar som skett i landet under de senaste årtiondena.

Där det var ett bibliotek, är idag ett köpcentrum. Där det fanns ett museum är idag en snabbmatsrestaurang. Där det förr växte blommor är det idag öken. Där det fanns minnen finns idag bara glömska.

Motståndsmännen målar upp en bild av ett Kroatien som håller på att haverera.

I stället för rättvisa, måste vi be om maktens tillåtelse för att ens existera. Istället för ett hemland lever vi i ett främmande land … istället för pensionering, graven. Istället för demokrati, reklam. Istället för verkligheten, siffror.

Alla vet att vi bor i ett land där aktivister som genomför fredliga protester hotas med fängelse och böter …

I ett sådant Kroatien där regeringen inte finns för din skull, måste du göra motstånd. Om inte för din egen skull, så för efterkommande generationer.

De militanta motståndsmännen avslutar sitt budskap med att säga att ”när orättvisor blir lag, blir motståndet en plikt”.

Källor:
Facbook/Otpor.hr
Maskirani muškarci preko Fejsa pozvali “sve Hrvate na otpor”


  • Publicerad:
    2019-01-31 10:30