NATO Kroatien hotar med att inte släppa in Finland och Sverige i Nato om inte Bosnien och Hercegovina upphäver en ”anti-kroatisk” lag.

Kroatiens president, Zoran Milanovic, kräver i ett uttalande att grannlandet Bosnien och Hercegovina måste ändra sin vallag, som han anser diskriminerar kroater i landet.

Om så inte sker borde Kroatien protestera genom att inte släppa in Finland och Sverige i krigsalliansen Nato, säger han i ett uttalande. Han uppmanar parlamentet att rösta nej till de nordiska ländernas ansökan om inte Bosnien och Hercegovina följer deras krav.

— Frågar ni mig så… låt dem gå med i Nato. Men så länge frågan om valet i Bosnien och Hercegovina inte är löst – så länge inte amerikanarna, engelsmännen, tyskarna, om de kan och vill, tvingar [Bosnien och Hercegovinas regering] att ändra vallagen de kommande sex månaderna och ge kroaterna sina grundläggande rättigheter – så borde inte Sabor [Kroatiens parlament, reds. anm.] ratifiera någons inträde i Nato, säger presidenten.

Att länderna över huvud taget skulle gå med i Nato beskriver Milanovic som ”ett synnerligen farligt företag”, och insisterar på att om de ska gå med så får de ”be amerikanarna att lösa det här”.

För att nya länder ska få gå med i Nato måste alla befintliga medlemsstaters parlament godkänna deras ansökan. Nu finns det alltså en chans att Sverige och Finlands väntade ansökningar kan stoppas av Kroatien.

Det var under gårdagen som media avslöjade Sverige och Finlands planer på att gemensamt ansluta sig till Nato i mitten av maj.