POLISEN. I London har nyligen världens största utvärdering om kroppsmonterade kameror på poliser avslutats, och sedan ett halvår tillbaks prövar Göteborgspolisen kamerorna. Bättre bevis, ett minskat våld från polisen och minskade klagomål från allmänheten är några av de påstådda resultaten av användningen.

police_body_camera

Amerikansk polis har använt kroppsmonterade kameror under en längre tid.

Sedan förra året har den svenska polisen utrett frågan om att utrusta poliser i yttre tjänst med kroppsmonterade kameror. Vid olika tillfällen har svensk polis innan haft på sig kroppsmonterade kameror, bland annat vid högriskmatcher i fotboll och vid andra händelser, nu vill man utrusta alla poliser. Kameran sitter i brösthöjd och Göteborgspolisen har sedan ett halvår tillbaks på prov haft på sig kamerorna och de har kommit till användning vid minst ett tillfälle, en våldtäktsutredning i julas.

–Här kommer man mer brutalt in i verkligheten. Så här agerar målsägaren, och ser ut, vid den här tidpunkten direkt efter gärningen, säger Bengt-Olof Berggren som var åklagare i målet.

Londonpolisen har precis avlutat världens största utvärdering om kroppsmonterade kameror på poliser i yttre tjänst och resultaten anses vara bra, bland annat har man kunnat avfärda anklagelser om rasism och andra av rasfrämlingar vanligt förekommande bortförklaringar.

I Skåne försökte närpolischef Bengt Hersler få tillstånd att använda kroppskameror redan 2010.

–  Då hade vi oroligheterna på Rosengård och vid många möten med allmänheten bemöttes vi på ett oerhört kränkande sätt. Det hade varit otroligt bra att ha filmer att hänvisa till. Både för att säkerställa att polispersonal agerar korrekt, men också för att dokumentera. Det är säkrare att hänvisa till en film än till minnesanteckningar i en rättegång, säger han.

Kameran ska dokumentera allt som polisen gör och kommer ge bättre bevis i brottsutredningar.

Fredrik Landberg på polisens nationella operativa avdelning har lett den svenska utredningen.

– I de två mer vetenskapliga studier som vi tagit del av under förstudien, så har man sett att polisens våldsanvändning har minskat med 50 respektive 53 procent i studierna och allmänhetens klagomål mot polisen har minskat med 89 procent ner i ena fallet och 65 procent i andra fallet.

Polisen som utrustas med kamerorna kan komma att hålla sig mer till sin tjänstemannaroll men kameran kan filma hela tiden vilket betyder att helt vanliga människor kan integritetskränkas i olika sammanhang.

Fredrik Landberg är dock övertygad om att fördelarna överväger nackdelarna.

– Att vi har ganska tydliga rutiner för i vilka sammanhang vi filmar och under vilka förutsättningar vi filmar, men också hur vi omhändertar bilderna själva så att man inte riskerar att det som har spelats in under ett arbetspass hamnar i sociala medier eller allmänna kanaler.

Källa:
Polisen kan få kroppsmonterade kameror


  • Publicerad:
    2016-07-31 11:30