DUBBELMORAL. 87 kända opinionsbildare skrev nyligen i en debattartikel att regeringen måste förbjuda flygresor eller ge svenskarna en ”flygkvot”. Flera av undertecknarna satt själva på flyget eller hade just landat när artikeln publicerades.

Förra veckan publicerades en debattartikel i Expressen där 87 kända så kallade influencers kräver att statsminister Stefan Löfven ska ”uppfostra oss svenskar” att börja ta miljöansvar, genom att förbjuda flygresor, eller åtminstone införa en flygkvot eller rejält höjd flygskatt.

Debattörerna anser att ”vi svenskar” inte kan hantera friheten med billiga flygresor och skriver bland annat:

Vi behöver någon som gör flygresan orimlig för plånboken i jämförelse med tåget. Eller ge oss en flygkvot! Av den genomsnittlige svenskens klimatavtryck är den stora merparten knuten till individen, och därför måste du [Stefan Löfven] också uppfostra oss att bli bättre människor.

De 87 lobbyisterna ger ytterligare exempel på sitt folkförakt och hycklande tänkande när de skriver:

 Tyvärr är vi svenskar som en nation av tonåringar utan konsekvensanalys … Vi behöver någon som styr om en nation av över-dagen-flygande karriärister till en nation av skypeande eko-aktivister. Vare sig vi vill eller inte. Denna någon är du.

Journalisten Emanuel Karlsten har emellertid på sin blogg kartlagt debattörernas flygresor under och före publiceringen av artikeln. Han avslöjar att Instagram-kändisen Sandra Beijer, som är en av undertecknarna, vid artikelns publicering nyss hade landat i Sverige efter en shoppingresa till New York.

Undertecknaren Isabelle McAllister flygpendlar mellan Sverige och Bali , där hon bloggar om ”hållbarhet”. Modebloggaren Nina Campioni hade precis före publiceringen av artikeln publicerat bilder från ishotellet i Kiruna, dit hon flugit.

Sania Claus Demina är en annan av opinionsbildarna som tycker att vanliga svenskar är för dumma och behöver fråntas rätten att flyga. Strax innan publiceringen skrev hon en text som romantiserar flygresor med en bild på en flygplansvinge tagen från kabinen.

De 87 undertecknarna kallar sig själva för ”influencers” som tillsammans når ut till minst 2,1 miljoner följare på sociala medier varje vecka. Bland deras folkupplysande bloggar finner vi till exempel Klimatklubben, Babes in Boyland, Hormoner & Hemorrojder och Jävligt gott.

Källa:
Kör över vårt folk, Löfven – klimatet måste räddas
Influencers publicerar debattartikel om att stoppa flygande – under den egna flygresan


  • Publicerad:
    2019-01-28 09:40