KULTURMARXISM. En regnbågsfärgad HBTQP/svart makt-staty som rests till Black Lives Matter-rörelsens ära i Budapest blev inte långlivad. Inom ett dygn slogs statyn sönder.

Skärmbild: Youtube.

I fredags invigdes en staty till den antivita svartmaktorgansiationen Black Lives Matter-rörelsens ära i den ungerska huvudstaden Budapest. Statyn föreställde en regnbågsfärgad frihetsgudinna med en marxististk ”black power”-näve i luften och en minnestavla med texten ”Black Lives Matter” i den andra handen.

Redan tidigare hade Budapest-borna informerats om att ettt BLM-relaterat verk skulle ställas ut i staden vilket många motsatte sig. Det nationella partiet Our Homeland Movement menade att statyn var ”en anti-europeisk, anti-vit, anti-heterosexuell och antikristen symbol”.

Det var planerat att den en meter höga statyn som var utskriven med 3D-printer skulle visas upp fram till den 14 april men den blev inte så långvarig. Redan inom ett dygn var den förstörd efter att den först spärrats av med avspärrningsband, sedan översköljts med färg och till slut helt demolerats.

Mannen som utformat verket, Péter Szalay, menade att han inte avsett att skapa politisk propaganda men reaktionen är mycket talande, skriver Daily News Hungary. Hans staty var en av sex som i en tävling av en jury blev utsedd att ställas ut i det 9:e distriktet i Budapest.

— Min konstnärliga intention var att belysa Black Lives Matter-rörelsen som ett fenomen som har enorm inverkan på det samtida globala samhället, vilket jag också är en del av, sa Szalay till DW. Men han sa att han även ville uppmärksamma HBTQP-rörelsens arbete i Ungern.

— Jag trodde medborgarna i Budapest var mogna nog att titta på en offentlig staty och inte skada den. Därför är jag lite besviken nu, kommenterade Krisztina Baranyi, borgmästare i distriktet.

Det ska inte finnas några planer på att ersätta statyn med en ny.

På Daily News Hungarys sida finns flera kommentarer som inte direkt beklagar statyns öde:

Underbart! Mycket stolt över det ungerska folket! BLM är en marxistisk terroristorganisation och får inte tolereras i någon form. Kämpa alltid tillbaka! Långt lever ett fritt och kristet Ungern!

BLM har skadat och förstört historiska statyer som inte är relaterade till slaveri över hela världen. Varje staty som hedrar BLM måste rivas. Ja, de har själva identifierat sig som en marxistisk organisation och bör avvisas av alla frihetsälskande medborgare.

De är för smarta för att falla för marxistisk kommunism. Endast amerikaner är så dumma sedan Venezuela.

Den [statyn] var absolut politisk och den så kallade “konstnären” har mycket väl varit medveten om det. Den är ful, smaklös och främjar en diskriminerande, våldsam och intolerant radikal organisation som skapar kaos och förstörelse och inte bryr sig om några liv alls, inklusive svartas.

Bra för ungrarna. Ta den där skit-statyn och ställ den utanför staden i Monumentparken tillsammans med alla de andra kommunistiska skräpstatyerna.


  • Publicerad:
    2021-04-08 15:20