INRIKES Kultur- och sameminister Parisa Liljestrand (M) hade strax efter valet stora problem att ge exempel på svensk kultur. Men när hon nu får frågor om samer av SVT:s samiska avdelning visar det sig att hennes kunskaper brister även där.

Nordfront uppmärksammade efter förra årets val hur den nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) vägrade ge exempel på svensk kultur. På fråga lyckades hon endast att komma med vaga liberala floskler om ”öppenhet” och de ”demokratiska värdena”.

Liljestrand är också ansvarig för de nationella minoriteterna i Sverige, samt samiskt språk och kultur, och besökte under dagen Jokkmokk för att lära sig mer om samer. När SVT Sápmi gav Liljestrand ett quiz för att se hur sameministerns kunskaper om samer ser ut blev det pinsamt. Liljestrand kunde varken svara på frågor om de olika samiska dialekterna, nämna några samiska förvaltningskommuner eller säga vem som är sametingets ordförande.

Trots att frågorna enligt SVT Sápmis reporter var ”lätta” blev det enligt statstelevisionen ”svettigt” för ministern.

— Det var en kuggfråga, ska hon ha beklagat sig efter sista frågan där hon blandade ihop sametingets ordförande med en annan sameboss.

Liljestrand kommer själv från Iran och hade tidigare inte samma problem att definiera persisk kultur som hon har att prata om svensk eller samisk.

— Det är väldigt mycket sång, dikt, vers – det har varit viktigt i min familj när jag växte upp. Musik har haft enormt stor betydelse, och gamla diktare. En av mina absoluta favoritpoeter är exempelvis Rumi, har Liljestrand tidigare berättat.