INRIKES Den olyckliga kombinationen av en udda lösning för armatur, ett lampbyte och ett bostadsbyte inom ett terrarium anses ha lett till att en av världens giftigaste ormar nu ringlar lös på Skansen.

Sökandet efter kungskobran Houdini, som rymde från sitt terrarium i Skansenakvariet i Stockholm på lördagskvällen har hittills inte givit något resultat och fortsätter därför. Personalen vid akvariet tar nu enligt djurexperten Jonas Wahlström hjälp av små kameror, som kan avläsa trånga utrymmen. Man har även lagt ut sand på många ställen i byggnaden – i förhoppning att den ringlande ormens spår ska kunna avläsas i den.

Det var under lördag eftermiddag som kungskobran Houdini lyckades rymma genom att slita upp ena kanten på en armatur och slingra sig ut. Ormen hade just flyttat in i detta utrymme och tros därför ha velat utforska det extra grundligt. Ett lampbyte uppges ha orsakat en större glipa i armaturen än vanligt. Inget annat utrymme i terrariet ska ha samma lösning för armatur, varför risken för att någon annan orm ska kunna smita ut på samma sätt som Houdini betraktas som obefintlig. Jonas Wahlström är helt övertygad om att kobran finns kvar i akvariebyggnaden.

— Jag kan garantera att den inte har någon möjlighet att komma ut ur huset. Och skulle den komma ut ur huset så skulle den ju omedelbart helt enkelt domna bort. Den kan inte röra sig vid 7 – 8 graders värme, säger han till Sveriges Radio.

Omdöpt efter föregångare

Kobran bar fram till lördagskvällen namnet Sir Vääs, men döptes efter sin rymning om till Houdini efter den världsberömde ungersk-amerikanske utbrytarkungen, som var aktiv i början av 1900-talet. Under söndagen var Skansenakvariet stängt för allmänheten och det kommer att hållas stängt tills Houdini återfinns – död eller levande.

Bosse Jonsson är djurvårdare vid Skansenakvariet. Han gör i stort samma bedömning som Jonas Wahlström av Houdinis rymning och av jakten på honom. Jonsson finner det troligast att man snart kommer hitta kobran i byggnaden och ser det som osannolikt att den skulle ha lyckats ta sig ut.

– Den kommer ju röra sig, den kommer söka efter vatten framför allt, och då passerar den förhoppningsvis förbi en av de kameror som vi har satt upp… Jag kan ju inte säga någonting till hundra procent, men vi håller vår tro till att den finns i de här utrymmena i alla fall. Det är det enda som vi kan göra egentligen – så vi söker vidare och har lagt ut mjöl för att se spår om den rör sig över det och har satt ut klisterfällor om den skulle passera förbi så att den fastnar liksom, berättar djurvårdaren Bosse Jonsson för Sveriges Radio.