USA Fenomenet republikanska guvernörers överlämpande av illegala migranter till demokratiskt styrda migrationsliberala områden möter efter Florida-guvernörens senaste tilltag kritik från oväntat håll.

I april levererade Greg Abbott, guvernör i Texas, några tusen så kallade migranter per buss till städerna Washington, New York och Chicago – samtliga demokratiskt styrda. På Twitter deklarerade guvernören stolt att han låg bakom de två bussar med migranter som tidigare i veckan lämpats av i närheten av vicepresident Kamala Harris bostad i Washington. Guvernören skrev:

Vi skickar migranter till hennes bakgård för att uppmana Biden-administrationen att göra sitt jobb och säkra gränsen.

Arizonas guvernör Doug Ducey tycks ha blivit inspirerad av Abbotts initiativ, för han har sedan i maj skickat ”nyanlända” från Arizona till Washington. Transporterna beskrivs som en del av en ny taktik där republikanska guvernörer överlämpar migranter från sina delstater till migrationsliberala – och Demokratiskt styrda områden.

Vita huset har kraftfullt fördömt detta agerande med leverans av migranter till områden, där en majoritet av befolkningen faktiskt omhuldar obegränsad invandring. Husets pressekreterare Karine Jean-Pierre har till exempel kallat fenomenet ”ett överlagt politiskt jippo” inför mellanårsvalen i november.

Floridaguvernören Ron DeSantis senaste bidrag till fenomenet består i leveransen av två flygplan med migranter från Florida till ön Martha’s Vineyard i Massachusetts. Detta tilltag har av det amerikanska politiska etablissemanget betraktats som ”en eskalering av taktiken”. Martha’s Vineyard är Demokratiskt styrt och har en relativt liten befolkning med stor andel väl bemedlade personer med liberala värderingar. Florida är den första delstaten att använda flygplan för transporterna, och man har vikt 12 miljoner dollar för fortsatta transporter. Försök att stämma guvernörer som tillämpar denna taktik, har hittills visat sig fruktlösa, då det visat sig att de förflyttade migranterna i samtliga fall givit sitt samtycke till transporterna.

DeSantis presschef Taryn Fenske kommenterade förra veckan:

— Massachusetts, New York och Kalifornien kommer att bättre ta hand om dessa individer, som de bjudit in till vårt land genom att uppmana till illegal migration eftersom de betecknar sig som ”fristadsstater” och stöttar Biden-regeringens öppna gränser-politik.

Den migrationskritiske judiske republikanen intar migranternas perspektiv

DeSantis tilltag har nu fått kritik även från republikanskt håll. Tidigare Vita huset-rådgivaren juden Jared Kushner sade sig på tisdagen i Fox News program Outnumbered vara bekymrad över guvernör DeSantis leverans av migranter till Martha’s Vineyard:

— Jag ser personligen vad som händer, och det är väldigt svårt att se vid den södra gränsen. Vi måste komma ihåg att det här är människor, de är människor, så att se dem användas som brickor i ett politiskt spel på ett eller annat sätt är mycket oroande för mig, sade Jared Kushner, som annars i intervjun förespråkar en mer restriktiv migrationspolitik liknande den som fördes under förre presidenten Donald Trump.