BROTT. 30-åriga Sandra Rådén åtalas för våldtäkt mot en flyktingpojke som påstår sig vara 14 år. Kvinnan försvarar sig dock med att det misstänkta offret egentligen var äldre.

Sandra Rådén tycker om att ha sex med unga invandrarpojkar.

30-åriga Sandra Rådén (19870325-6225) som agerat fosterhemsmamma åtalas nu för våldtäkt mot barn efter att ha haft samlag med en pojke som påstår sig vara 14 år. Rådén ska ha haft sex med invandrarpojken flera gånger mellan den 6 och 7 juni 2016 i sitt hem i Kristinehamn.

Rådéns advokat, Lena Rebane Greenfeld, menar dock att det inte rör sig om våldtäkt mot barn eftersom pojken egentligen är äldre.

— Min klient uppfattade att han inte hade en olaglig ålder och alltså var över 15 år. Och vi har också fått uppgifter om att han har angett en annan ny ålder.

Advokaten menar att den nya ålder som pojken uppgett stärker hennes klients berättelse. Åklagaren i fallet, Ludmila Pronko vid åklagarkammaren i Karlstad, är dock av en annan uppfattning. Hon säger:

— Det handlar om en våldtäkt utifrån målsägandes ålder. Det påstås alltså inget om våld. Pojkens ålder är utredd så jag anser att det går att styrka att han var 14 vid tillfället. Hon fortsätter:

— De lärde känna varandra eftersom kvinnan fungerade som fosterfamilj för flera andra barn och han var vän till en av de pojkarna i familjen och lärde känna kvinnan genom det.

Pojken som Rådén misstänks ha våldtagit ska dock inte ha varit en av de pojkar som hon ska haft boende hos sig. Enligt uppgifter ska pojken ha kommit till Sverige tillsammans med sin familj.

Brottet uppmärksammades av socialtjänsten i somras och flera personer utöver målsägande och den tilltalade är hörda i ärendet. I förhör med offret behövdes en persisk tolk.

— Den misstänkta tog kontakt med socialtjänsten och berättade om händelsen och medger den sexuella handlingen men i övrigt förnekar hon brott. Hon kommer med vissa invändningar och menar att detta inte ska betraktas som ett brott, säger åklagare Pronko.

Åtalet kom i november och rättegången var först utsatt till i mars men efter nya uppgifter och nya förhör gjordes så har rättegången skjutits upp till juni.

Sandra Rådén medger den sexuella handlingen men förnekar brott.

Källor:
Kvinna åtalad för våldtäkt mot 14-åring
Värmlands TR B 3132-16 Aktbil 6.pdf


  • Publicerad:
    2017-05-25 12:03