INRIKES. En intet ont anande kvinna i Skåne hyrde under ett år ut sitt hus till en familj med ”flyktingar”. Socialförvaltningen lovade att familjen var ”skötsam och helt igenom bra”, men det blev inte riktigt som hon tänkt sig. ”Det öppnade porten till helvetet. Mitt hus och mitt liv förstördes”, berättar kvinnan för Skånska Dagbladet.

När Ann-Marie Karlsson i Hässleholm i januari 2016 ville hyra ut sitt hus så blev hon uppringd av ett skäggbarn som letade bostad till hans familj på fem personer. Kommunen skulle stå för hyran och hon blev lovad att det var en skötsam familj. Hon tyckte att det verkade som en bra idé då hon tyckte synd om familjen. Men hon anade inte vad hon gett sig in på.

— Det öppnade porten till helvetet. Mitt hus och mitt liv förstördes, berättar hon nu för Skånska Dagbladet.

Det började med att sonen i familjen ofta ringde och ville att småsaker skulle fixas, men sedan blev det större saker. Bland annat så gick spisen sönder, fukt spred sig i huset och toalettfönstret började ruttna.

— Då var de åtta som bodde i huset. Grannarna hörde av sig och sa att det bodde många personer i villan och sopberget var enormt. Jag sa till dem att sortera soporna, och de lovade de, säger Ann-Marie.

Men efter att Ann-Marie klagat över den ovanligt höga elräkningen så började hon få hotfulla sms av sonen, med innehåll som ”du är en bedragare och idiot”.

Som mest bodde det tolv personer i huset, och till slut tröttnade hon och ville säga upp kontraktet, men det struntade familjen i och bad henne dra åt helvete. När hon med socialförvaltningens hjälp väl lyckades få familjen att flytta så var skadorna så omfattande att det krävdes renoveringar för 120 000 kronor. En räkning som den djupt ångerfulla kvinnan nu själv måste betala.

— Jag är sjukskriven och mår mycket dåligt. Nu lever jag på 12 500 kronor i månaden i sjukpeng. Det är inte lönt att kräva tillbaka pengarna via kronofogden. Jag skulle aldrig ha skrivit på kontraktet, säger hon.

Källa:
Socialens råd kostade henne 120 000


  • Publicerad:
    2017-11-23 18:00