INRIKES. Många äldre lever ett ovärdigt liv under sin sista tid i det forna välfärdslandet Sverige. Hemtjänstpersonalen i Borås kommun har nu själva anmält sig till IVO efter att en kvinna som vårdats palliativt har vanskötts.

Genrebild. Foto: Pxhere (Public Domain).

Hemtjänstpersonal i Borås kommun hade inte tid att ta hand om en av sina brukare och har nu gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att kvinnan vanskötts, skriver Expressen.

Kvinnan som är en palliativ patient behöver full omvårdnad eftersom hon inte kan ta sig upp ur sängen själv. Hon har tidigare berättat att personalen inte hinner byta inkontinensskydd eller hjälpa henne att borsta tänderna.

Efter att personalen upprepade gånger påtalat brister i omvårdnaden av kvinnan så gjordes en anmälan. Kvinnan har bland annat hittats liggande i gammal avföring som fastnat på huden och brukar ha tjocka beläggningar runt tänderna.

Det framgår av anmälan att personalen säger sig inte ha tid att vårda kvinnan.

— Utredningen får påvisa om det varit tidsbrist, eller vad som ligger bakom anmälan. Beskrivningen som görs i rapporten kan uppfattas som att vi har brustit, men jag kan inte säga om det varit så innan utredningen är färdig, säger Cecilia Bothin, chef för Borås stads hemtjänst, till Borås Tidning.

Bothin uppger att en ansvarig samordnare nu kommer att utreda om hemtjänsten har brustit i sitt åtagande.

— Innan vi fått mer information kan jag inte svara på vad som hänt, uppger Bothin till BT.

Nordfront har tidigare uppmärksammat hur äldre människor missköts, svälter och nedprioriteras. 81-årige Stig Markström i Luleå dog i juli 2019 efter att länge vanvårdats av hemtjänsten.


  • Publicerad:
    2020-09-21 22:30