ÅSIKTSCENSUR. Idag föll domen mot en 34-årig kvinna som döms för att ha jämfört förödelsen i det mångkulturella Detroit med förödelsen efter att de allierade släppt en atombomb över den japanska staden Hiroshima under andra världskrigets slutskede.

Kvinnan dömdes för att ha postat en liknande bild på Twitter, men som hänvisade till ”niggers” istället för Demokraterna.

Göteborgs tingsrätt dömde idag en 34-årig kvinna för gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”. Det så kallade brottet låg i att kvinnan postat en meme på Twitter, som jämför förödelsen efter atombombningen av japanska Hiroshima under andra världskriget med den amerikanska staden Detroit, som på många håll ser ut som en soptipp. Eftersom stadens invånare idag till över 80 procent består av svarta menar många att det finns en korrelation mellan Detroits demografiska uppsättning och stadens skick.

Detta var också budskapet med bilden som postades, som åtföljdes med texten ”The lesson? Its easier to come back from a nuclear strike than to have niggers”.

Kvinnan uppgav under tingsrättsförhandlingen att flera personer har tillgång till hennes Twitterkonto, men då polisen menar att hon erkänt att hon laddat upp bilden själv anser inte tingsrätten den förklaringen vara trovärdig.

Till Nordfront säger dock kvinnan att hon aldrig erkänt i polisförhör att hon lagt upp bilden.

”Vad gäller den bild och text som lagts upp anser tingsrätten att den typiskt sett är ägnad att uttrycka missaktning mot personer med afrikanskt ursprung med anspelning på ras och hudfärg. Meddelandet har inte formulerats på ett sådant sätt att det anses vara tillåtet enligt rätten till yttrandefrihet. Genom att bilden och texten lagts upp på [N N:s] twittterkonto är det visat att bilden och texten spridits i den omfattning som krävs för att det ska vara fråga om hets mot folkgrupp. [N N] ska därför dömas för gärningen, som enligt tingsrätten är att bedöma som brott av normalgraden”, skriver tingsrätten.

För åsiktsbrottet döms kvinnan till en månads villkorligt fängelse och 40 dagsböter.

Källa:
Göteborgs TR B 3969-18 Dom 2018-06-18


  • Publicerad:
    2018-06-18 21:00