INRIKES. Paolo Roberto har i och med sexköpet begått en ”oaktsam våldtäkt”, hävdar nu advokaten Ingela Hessius. Feministadvokaten Elisabeth Massi Fritz vill att sexköp alltid ska leda till fängelse.

Advokat Ingela Hessius menar att Paolo Roberto begått en våldtäkt i och med att han köpt sex. Skärmbild: Facebook.

Natten till fredagen greps Paolo Roberto, misstänkt för att ha köpt sex. Efter gripandet har Roberto gråtit ut i media och beskrivit det ”som det smutsigaste som finns”, skriver Expressen.

— Att man köper en annan kvinnas kropp. Säkert någon som är dittvingad, förklarade han i en intervju.

Nu menar advokaten Ingela Hessius att Roberto med dessa ord erkänner att han begått en ”oaktsam våldtäkt”.

Den som köper sexuella tjänster kan efter att samtyckeslagstiftningen infördes 2018 även dömas för oaktsam våldtäkt.

— Jag lyssnade ju på intervjun i går, och då kan jag konstatera att det han [Paolo Roberto] egentligen säger är att han har begått en oaktsam våldtäkt. Det är min bedömning. Sedan är det upp till åklagaren hur denne agerar och bedömer, säger Hessius.

Om Roberto skulle fällas för en våldtäkt så riskerar han åtta månaders fängelse, som är huvudregeln. I straffskalan finns dock fängelse upp till fyra år.

Den feministiska advokaten Elisabeth Massi Fritz, medlem i det kvinnliga frimurarliknande nätverket Hilda, vill att det generellt sett alltid ska leda till fängelse för den som grips för sexköp.

Min bestämda åsikt är att sexköp alltid ska leda till fängelse. Vi behöver sätta minimistraffet på en fängelsenivå och höja maxnivån på straffskalan. Dagens syn på prostitution och att det finns ett trasigt offer är inte annat än en omänsklig syn där människor kan köpas och säljas på en marknad”, skriver hon.

Samtidigt läggs anmälningar av riktiga våldtäkter på hög och andelen uppklarade våldtäktsbrott sjunker, på grund av påstådd ”resursbrist”. Av tio anmälda våldtäkter mot kvinnor över 15 år leder inte ens en till åtal.

I Sverige – som i samvariation med massinvasionen blivit ett av världens farligaste länder när det gäller våldtäkter – undgår dessutom många förövare straff, inte minst de som vid brottstillfället är ”minderåriga”.


  • Publicerad:
    2020-05-16 19:45