KOMMERSIELL KÖNSDYSFORI. Storföretaget Procter & Gamble tar bort venussymbolen från sina Always-produkter för att även ”menstruerande män” och könsdysforiska kvinnor ska känna sig inkluderade i målgruppen.

Foto: Wikimedia Commons.

Procter & Gamble är världens största annonsör med kända varumärken som Gillette, Ariel och Always.

Trots ökade intäkter på grund av höjda konsumentpriser har vinsten minskat på grund av rakproduktgruppen Gillettes katastrofala marknadsföring med annonser som skulle ”påminna” män om att inte vara sexualförbrytare, och samtidigt omfamna könsdysfori och underkasta sig kvinnors önskningar.

Gillette och Procter & Gamble förlorade motsvarande 80 miljarder kronor genom den marknadsföringen.

Företagets marknadsföringsstrategi har under året ändrats på en rad punkter. Istället för breda målgrupper som ”kvinnor i åldrarna 19-45 år” har man nu 350 målgrupper; allt möjligt från ”förstagångsmammor” och ”par som precis köpt sin första tvättmaskin”.

Förstorar målgruppen för mensskydd
Man går dock emot den egna nya strategin är att öka målgruppen för sina intimartiklar avsedda för kvinnor med varumärket Always. Nu tar man bort venussymbolen som symboliserar kvinnor och kvinnlig sexualitet från sina förpackningar med mensskyddsprodukter.

Anledningen är att Procter & Gamble vill möta den i media mycket omtalade lilla minoritet så kallade icke-binära och transpersoner. Enligt strategin vill man på detta sätt inte stöta bort presumtiva köpare som köper mensskydd men inte ”identifierar” sig som kvinnor.

Beslutet fattades efter att organisationer för transaktivister kritiserat kvinnosymbolen.

Utöver de transaktivister som hyllar förändringen finns det många som tycker att förändringen är positiv eftersom den nya strategin tar hänsyn till könsdysforikers psykiska ohälsa. Kritiker menar dock att beslutet riskerar att ”osynliggöra” kvinnor.

Källor:
Always ska bli mer inkluderande – tar bort venussymbolen
P&G går som tåget – smalnar av målgrupperna rejält


  • Publicerad:
    2019-10-30 09:35