LIBERALISM Johan Pehrson (L) har länge drivit frågan om att staten bör satsa mer skattepengar på ordningsvakter. Nu har Aftonbladet avslöjat att den nye L-ledaren har egna ekonomiska intressen i branschen.

Det är Aftonbladet som avslöjar att Liberalernas nye partiledare Johan Pehrson har betydande ekonomiska intressen i ordningsvakts-branschen. Enligt tidningens granskning äger Pehrson tio procent i KB18 Företagsförädling, som i sin tur äger företaget Securus som erbjuder ordningsvakter till bland annat kommuner.

Samtidigt har Pehrson använt sin maktposition för att driva igenom större satsningar av skattepengar på ordningsvakter. Bland annat ser Liberalernas förslag om att 1,8 miljarder kronor ska ges till kommuner som satsar på kommunala ordningsvakter fram till 2024 ut att gå igenom.

Pehrson lyckades få med förslaget till statsbudgeten man enades om med regeringen i samband med det så kallade Januariavtalet, där en utredning fastslog att det behövs fler ordningsvakter och att de ska få ”flexiblare arbetsuppgifter”.

Pehrsons ordningsvaktsbolag verkar också vara tacksamma över satsningarna.

”De lagändringar som har gjort det enklare för privata företag att kunna komplettera myndigheternas trygghetsarbete på ett effektivt sätt bidrar till det ökade behovet”, står det i Securus årsredovisning.

Har inte tid att kommentera

I samband med granskningen har Aftonbladet sökt Pehrson för en intervju eller kommentar. Men detta har avfärdats av partiledarens pressekreterare.

”Vi har superfull kalender inför helgens debatt”, skriver han i ett sms och föreslår en senare tid som dock aldrig blir av.

När Aftonbladet mejlar Pehrson fem frågor kring hans politiska satsningar på en bransch som han har ekonomiska intressen i väljer partiledaren att svara med en allmän kommentar:

Jag är stolt över mina tidigare erfarenheter som företagare och är övertygad om att det är en fördel i arbetet med att ta fram ny politik. Sedan jag återgick till politiken är jag passiv ägare i KB18 utan någon roll i varken styrelse eller i det operativa arbetet.

Mitt ägarskap följer det regelverk som finns för förtroendevalda riksdagsledamöter och är transparent redovisat.

Securus har inte velat kommentera Aftonbladets uppgifter, men moderbolaget KB18 Företagsförädlings styrelseordförande Salomon Bekele säger:

— Johan Pehrson är delägare i bolaget, men inget annat. Han har sedan han lämnade sina uppdrag hos oss fokuserat på att skapa värden i riksdagen snarare än i KB18.